Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Kubilius: Baltijos šalys nepirks elektros iš nesaugių AE

Baltijos valstybės ketina priimti teisės aktus, kuriais būtų numatyta, kad jos nepirks elektros energijos iš nesaugių atominių elektrinių, teigia premjeras Andrius Kubilius.
Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius
Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ne sykį esu kartojęs, kad tai buvo svarstoma ir vadinamojoje Baltijos energetikos jungčių plano įgyvendinimo grupėje, ir gruodį įvykusiame Baltijos šalių energetikos ministrų susitikime su Europos Sąjungos (ES) energetikos komisaru Guentheriu Oettingeriu. Buvo sutarta, kad ateityje tokios priemonės bus įgyvendinamos, t. y. Baltijos elektros rinka turės tam tikras specifines taisykles prekyboje su trečiosiomis šalimis ir, galbūt, tokios taisyklės bus taikomos ir plačiau visoje ES“, – ketvirtadienį, po Vyriausybės valandos Seime žurnalistams tvirtino ministras pirmininkas.

Paklaustas, iš kur, tokiu atveju, Lietuva planuoja įsigyti elektros energiją, A.Kubilius tvirtino, kad pastačius planuojamą Visagino AE, patys ir gaminsime sau elektros energiją. „Mūsų strateginis tikslas – pasiekti, kad Baltijos šalių elektros rinkos būtų integruotos į europines rinkas. Norint tai pasiekti, neužtenka vien jungčių, kurios statomos su Lenkija ar Švedija. Tam reikia ir pakankamo savarankiško, ir nepriklausomo elektros energijos generacijos pajėgumo“, – tikino premjeras.

Anot premjero, didžiausi minėtų teisės aktų priėmimo iniciatoriai yra estai. „Tai liestų ne tik elektrą, pagamintą nesaugiose elektrinėse, bet ir bendrai prekybą su trečiosiomis šalimis. Manau, kad per artimiausius metus tokios nuostatos Baltijos šalyse bus pradėtos įgyvendinti“, – kalbėjo ministrų kabineto vadovas.

Šiuo metu didelį nerimą Lietuvai kelia tai, kad iki 2016–2018 metų ji bus apsupta mažiausiai dviejų, pagal kaip manoma, nesaugias rusiškas technologijas pastatytų atominių elektrinių Astrave (Baltarusijoje) ir Kaliningrado srityje.

Lietuva taip pat planuoja iki 2020 metų įgyvendinti naujos Visagino AE projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius