Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Kubilius: iš prabangos mokesčių galima tikėtis apie 100 mln. litų

Premjeras Andrius Kubilius skaičiuoja, kad iš vadinamojo prabangos mokesčio valstybė 2012 metais galėtų gauti apie 100 mln. litų papildomų pajamų.
15min.lt konferencijoje Ministras pirmininkas Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Negalėčiau labai tiksliai pasakyti, nes tos diskusijos dabar vyksta Seime, ten sudarytos įvairios darbo grupės, mes stengiamės prisidėti ir padėti, paskaičiuoti. Kiek aš žinau, toks variantas, koks darbo grupėje buvo svarstomas vakar vakare, leistų papildomas pajamas planuoti 2012 metais į biudžetą iš brangesnio nekilnojamojo turto, galingesnių automobilių apmokestinimo, galbūt nuimant išimtis ir lengvatas palūkanoms. Tai sudarytų apie 100 mln. litų“, – interviu Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Jo teigimu, tokie yra Finansų ministerijos skaičiavimai. Lietuvos laisvosios rinkos instituto vertinimu, iš vadinamųjų prabangos mokesčių gali būti surinkta tik apie 5–10 mln. litų.

„Aš labiau tikiu Finansų ministerijos ekspertų vertinimu. Jie turi tuos gebėjimus, mes jais visada remiamės. Palaukime dar gerą pusdienį, kai bus galutiniai įstatymų projektai. Be abejo, tie skaičiai priklauso nuo to, nuo kokios ribos skaičiuojamas brangesnis nekilnojamasis turtas, kuris būtų apmokestinamas, ar kokiems automobiliams būtų taikomas prabangos mokestis. Tuomet būtų galima tiksliai paskaičiuoti“, – sakė premjeras.

Pasak jo, papildomų lėšų paieškos Seime vyksta konstruktyviai.

„Kiek matau, paieškos Seime vyksta labai konstruktyviai, racionaliai ieškant galimybių apmokestinti taip vadinamą prabangesnį turtą – brangesnį nekilnojamąjį turtą, prabangesnius automobilius, galbūt prabangesnius visų pirma savo galia. Ieškoma galimybių taip pat panaikinti kai kurias lengvatas ir išimtis, sakysime, kurios iki šiol galiojo – neapmokestinant palūkanų, gaunamų iš banko. Tie sprendimai yra diskutuojami ir aš tikiu, kad artimiausiu metu bus rastas reikalingas sprendimas. Tai leistų valstybės biudžetui gauti gal 100 mln., gal daugiau kaip 100 mln. litų lėšų per kitus metus ir jas galbūt panaudoti spartesniam pensijų atstatymui“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Jo teigimu, kitąmet pensijų „eilutė“ didėja 500 mln. litų.

„Tai yra nemažai, bet suprantame bendrą siekį rasti dar papildomai lėšų ir manau, kad tai bus padaryta“, – sakė A.Kubilius.

Skaičiuojama, kad vien tam, jog būtų atstatytos 50 proc. sumažintos pensijos, reikia 250 mln. litų. Dar 250 mln. litų yra numatyta kitais metais papildomai pensininkams, kuriems nebuvo grąžintos anksčiau sumažintos dirbančiųjų pensininkų pensijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius