Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Kubilius kol kas nevertina „Dalkia“ planų į biokuro jėgainę Vilniuje investuoti 500 mln. litų

Premjeras Andrius Kubilius sako kol kas nenorintis vertinti Prancūzijos koncerno „Dalkia“ planų į biokuro jėgainės statybą Vilniuje investuoti 500 mln. litų.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Aš nesiimu vertinti, kadangi nežinome konkretesnių dalykų. Yra gerai, kad ir Vilniuje yra pradedama suvokti, kad Vilniaus savivaldybė ir jos šilumos tinklai yra Vilniaus reikalas. Galiu pasveikinti, kad atsiranda naujų iniciatyvų, o ne vien  ieškoma, kas kaltas – ar premjeras, ar energetikos ministras, ar, kaip vakar paaiškėjo, jau ir prezidentė. Ar tie planai yra realūs ir racionalūs, turėtų pasakyti ekspertai", – Vyriausybėje žurnalistams sakė premjeras.

„Dalkia" į biokuro jėgainės statybą Vilniuje ketina investuoti 500 mln. litų. Vilniaus mero Artūro Zuoko teigimu, „Dalkia" už numatytas investicijas savivaldybės neprašo jokių įsipareigojimų, įskaitant ir šilumos ūkio nuomos sutarties pratęsimo.

„Dalkia Eastern Europe" yra pasirengusi investuoti 500 mln. litų į biokuro jėgainės statybas. Tai didžiausia pastarųjų trejų metų investicija Lietuvoje. (...) Mūsų susitarimas yra gana laisvas, jokių sąlygų „Dalkia Eastern Europe" nekelia. Tai būtų daroma jų investicijomis, turint stiprius finansinius partnerius ir institucijas, taip pat jie prisiimtų visą riziką", – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė A.Zuokas.

Anot jo, pastačius jėgainę, šildymo kaina vilniečiams sumažėtų maždaug 20 procentų. Meras minėjo, kad statybos gali prasidėti dar šių metų pabaigoje, jos truktų maždaug trejus metus.

„Mums rūpi labai kylančios energetinių resursų kainos. Mūsų pareiga yra būti kūrybingiems, teikiant sprendimus. Pirmas iš sprendimų gali būti kuro diversifikavimas. Šiuo metu būtų galima pastatyti 300 megavatų galingumo biokuro jėgainę. Tai reikštų 500 mln. litų litų investiciją", – teigė „Dalkia" įmonės „Dalkia Eastern Europe" valdybos pirmininkas ir prezidentas Jeanas Sacreste'as.

Pasak jo, „Dalkia Eastern Europe" planuojamas investicijas Vilniuje remia visi „Dalkia" akcininkai.

„Visi akcininkai remia šią idėją, nes tai yra mūsų verslo pagrindas, be to, tai yra tinkamas atsakymas į energetinių resursų problemą Lietuvoje", – sakė J.Sacreste'as.

A.Zuoko teigimu, „Dalkia" jėgainės statybas finansuotų nuosavomis lėšomis, o įgyvendinus šį projektą, 60 proc. šilumos būtų gaminama naudojant biokurą, atsisakant dujų importo iš Rusijos.

A.Zuokas sakė jog, biokuro jėgainę būtų statoma prie trečiosios termofikacinės elektrinės, esančios šalia Gariūnų turgavietės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius