Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Kubilius: Lietuva neatmeta elektros importo mokesčio įvedimo

Pasitraukus vieninteliam kandidatui į strateginius investuotojus, Andrius Kubilius teigia tebeturintis „santūraus optimizmo“ dėl Visagino atominės elektrinės projekto sėkmės.
Elektros laidai
Elektros laidai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

 Kartu neatmeta, kad šalis gali svarstyti elektros importo mokesčio įvedimą.

„Pripažįstu faktą, kad metus trukęs konkursinis etapas baigėsi. Jo pabaiga reiškia kito – tiesioginių derybų su galimais strateginiais investuotojais etapo pradžią. Tikiuosi, kad jis vyks sėkmingai ir efektyviai“, – interviu „Verslo žinioms“ sakė A.Kubilius.

Lietuva dabar iš Rusijos importuoja apie 50 proc. reikalingos elektros energijos.

Jis neatmetė, kad Lietuva ateityje gali galvoti apie elektros importo mokestį.

„Kovo mėnesį susitikdamas su Rusijos premjeru Vladimiru Putinu užsiminiau apie tokią galimybę, kada jo klausiau, kur jie parduos Kaliningrado atominės elektrinės pagamintą energiją, koks bus jų ekonominis modelis, jeigu ES dėl klimato kaitos politikos ims reguliuoti importą iš trečiųjų šalių. Taip ir baigėme diskusiją. Daug apie tai kalbėjome ir savaitgalį Varšuvoje, čia Estijos premjeras Andrusas Ansipas nurodė Suomijos pavyzdį – ten iš trečiųjų šalių importuojama elektros energija yra apmokestinama. Manau, kad ateityje ši iniciatyva galėtų tapti svarbia bendros ES energetikos politikos dalimi. Nereglamentuoti importo iš šalių, kurios nesirūpina tarša, būtų neišmintinga“, – tikino premjeras.

Lietuva dabar iš Rusijos importuoja apie 50 proc. reikalingos elektros energijos.

„Viena svarbesnių ES energetikos strategijos nuostatų – sumažinti priklausomybę nuo išorinių energijos šaltinių. Tai reiškia, kad turime galvoti apie naują gamybos pajėgumą arba užsitikrinti alternatyvas. Tarkime, gamtinių dujų. Tačiau tai nėra artimiausios ateities klausimas“, – teigė Lietuvos premjeras.

Jo nuomone, importo ribojimas priklausys nuo gebėjimo užsitikrinti naują generacinį pajėgumą.
„Tačiau tai nėra išsigalvota trijų Baltijos šalių iniciatyva. Turime suprasti, kad jungtys, elektros birža, dujų terminalai – tai ES regioninės energetikos politikos dalis“, – sakė A.Kubilius.

Jis prognozavo, kad po 20 metų nauja Lietuvos atominė jėgainė bus auksinius kiaušinius dedanti višta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius