Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Kubilius patvirtino, kad iš renovacijai skirtų ES lėšų planuojama įsigyti sraigtasparnius

Vyriausybė dar kartą pripažino, kad Europos Sąjungos fondo finansuojamas daugiabučių namų atnaujinimas nėra toks sklandus, kaip planuota. Todėl siekiant neprarasti šių pinigų, valdžia nutarė 40 mln. eurų (apie 138 mln. litų) skirti gelbėjimo sraigtasparniams įsigyti. Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad toks sprendimas priimtas, nes šie pinigai namų renovavimui nebus panaudoti laiku.
Andrius Kubilius Aviacijos šventėje Šiaulių oro uoste
Andrius Kubilius Aviacijos šventėje Šiaulių oro uoste / 15min.lt nuotr.

„Šioj vietoj su daugiabučių namų renovacija mūsų pradiniai planai nevisiškai pavyko, todėl lėšos, kurios buvo numatytos, jos tikrai nebus panaudotos pilnai. Dalį lėšų mes skiriame kitam projektui, kuris taip pat yra svarbus. Paieškos infrastruktūros gerinimui, tame tarpe ir tų pačių malūnsparnių įsigijimui", - penktadienį Vilniuje žurnalistams sakė A.Kubilius.

Premjeras tvirtino, kad toks pinigų perskirstymas atliekamas nuolat.

„Mes nuolat peržiūrime ES pinigų panaudojimą ir, jeigu matom, kad kurioj nors programoj iš anksto skirti pinigai 3 ar 4 metus nėra pilnai panaudojami dėl vienų ar kitų priežasčių, mes juos stengiamės perkelti į kitas programas", - kalbėjo A.Kubilius.

Pasak jo, dėl to Lietuva yra viena pirmaujančių valstybių ES pagal pinigų panaudojimą.

Pasak Vyriausybės Spaudos tarnybos, iš „Jessica" fondo iki 2015 metų pabaigos planuojama panaudoti beveik 400 mln. litų (šiuo metu ketinama renovuoti per 250 daugiabučių), bet visos lėšos nebus panaudotos, todėl siekdama neprarasti šių pinigų, Vyriausybė liepos 18 dieną nutarė 40 mln. eurų skirti gelbėjimo ir paieškos darbams pritaikytų sraigtasparnių įsigijimui.

Vyriausybės nuomone, būtent šioms funkcijoms atlikti Lietuva turi nepakankamus pajėgumus.

Vyriausybė teigia toliau ieškanti būdų, kaip būsto renovacijos modelį padaryti patrauklų gyventojams ir paskatinti juos atnaujinti namus, kurių daugelis yra energetiškai neefektyvūs.

„Vyriausybė dar kartą parodė, kaip jai rūpi šilumos vartotojas. Daugiabučių namų renovacija yra beviltiškai įstrigusi, o jai numatytus pinigus ruošiamasi išleisti naujam, visuomenei dar negirdėtam prioritetui“ , - LŠTA pranešime teigė asociacijos tarybos pirmininkas Andrius Janukonis.

Anot jo, 40 mln. eurų panaudojus renovacijai, būtų galima atnaujinti pusę tūkstančio daugiabučių, ir tai padvigubintų programos apimtis, nes per visą dešimtmetį Lietuvoje atnaujinta vos 470 daugiabučių.

„Jei valstybė nesugeba tinkamai įsisavinti renovacijai skirtų lėšų, siūlome šiuos pinigus projektams, pervesiantiems šalies šilumos ūkį nuo dujų prie biokuro. Tai būtų daug racionalesnis pinigų panaudojimas“, - sakė A.Janukonis.

Jo teigimu, už 40 mln. eurų, paramai siekiant 50 proc., būtų galima pastatyti 276 megavatų (MW) galios biokuru varomų vandens šildymo katilų. Per šią Vyriausybės kadenciją biokuro plėtros projektams buvo paskirstyta tik 75 mln. litų paramos pagal vieną priemonę, ir šios lėšos iki šiol neįsisavintos, tikina LŠTA vadovas.

Pasiūlymą sraigtasparnius įsigyti iš renovavimo programai skirtų lėšų pasiūlė Aplinkos ministerija. Iš viso iki 2015 metų daugiabučių renovacijai turėtų būti įsisavinta apie 514 mln. litų, tačiau Europos investicijų bankas (EIB) paskaičiavo, kad Lietuvai pavyks įsisavinti tik apie 376 mln. litų.

Lietuva planuoja įsigyti vidutinės klasės sraigtasparnius, kurie turėtų būti skirti civilinių užduočių vykdymui. Pirmasis iš jų turėtų būti pateiktas iki 2015 metų balandžio, kiti du – iki tų pačių metų rugsėjo. Sraigtasparnius būtina įsigyti iki 2016 metų, nes tuomet baigiasi dabar naudojamų rusiškų sraigtasparnių Mi-8 tarnavimo resursas.

Anksčiau buvo skelbiama, kad vieno sraigtasparnio įsigijimui Lietuva planuoja skirti 50 mln. litų Europos Sąjungos lėšų. Iš viso sraigtasparnių įsigijimui turėtų būti skirta 150 mln. litų ES paramos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius