-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 03 /15:59

Anglijos bankas nepakeitė bazinės palūkanų normos, pablogino BVP augimo prognozes

Anglijos bankas ketvirtadienį įvykusiame rugpjūčio mėnesio posėdyje nepakeitė bazinės palūkanų normos, kuri, kaip ir anksčiau, sudaro rekordinius vos 0,25 proc. ir yra mažiausia banko istorijoje.
Anglijos banko pastatas
Anglijos banko pastatas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Taip pat nebuvo pakeistas vyriausybės obligacijų pirkimo programos biudžetas, sudarantis 435 mlrd. svarų (562,2 mlrd. JAV dolerių). Nepakeista buvo ir įmonių obligacijų pirkimo apimtis, sudaranti 10 mlrd. svarų.

Banko sprendimai atitiko rinkos lūkesčius.

Už sprendimą nekeisti normos balsavo šeši iš aštuonių Pinigų politikos komiteto (MPC) narių. Nedelsiant padidinti normą siūlė Michaelas Saundersas ir Ianas McCafferty.

Sprendimas nekeisti turto pirkimo apimties buvo priimtas vienbalsiai.

Be to, Anglijos banko vadovybė nusprendė nepratęsti lengvatinio bankų kreditavimo programos, pagal kurią šalies bankams jau buvo suteikta pigių paskolų už beveik 80 mlrd. svarų. Kaip ir planuota, ši programa bus užbaigta 2018 metų vasario 28 dieną.

Didžiosios Britanijos centrinis bankas taip pat paskelbė atnaujintas makroekonomines prognozes.

Bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugio šiais metais prognozė nuo gegužę numatytų 1,9 proc. buvo sumažinta iki 1,7 procento. 2018 metais, naujausiais vertinimais, Didžiosios Britanijos BVP padidės 1,6 proc., o ne 1,7 procento. 2019 metų prognozė nebuvo pakeista ir tebesudaro 1,8 procento.

Anglijos bankas taip pat numato, kad infliacija šiemet sudarys 2,8 proc. ir kitąmet smuks iki 2,5 proc., o ne iki 2,4 proc., kaip prognozuota anksčiau. 2019 metais vartotojų kainų augimas turėtų sulėtėti iki 2,2 procento.

Darbo užmokesčio augimo 2018 metais prognozė buvo sumažinta nuo 3,5 iki 3 proc., o 2019 metais – nuo 3,75 iki 3,25 procento. Šiemet realus britų darbo užmokestis gali sumažėti 0,5 procento.

Rinkos dalyviai dabar spėja, kad Anglijos banko bazinė palūkanų norma ketvirčiu procentinio punkto bus padidinta iki 2018 metų trečiojo ketvirčio. Tuo tarpu Nacionalinio socialinių ir ekonominių tyrimų instituto (NIESR) ekspertai mano, kad centrinis bankas tokį sprendimą galėtų priimti jau kitų metų pirmąjį ketvirtį.

Numušė svaro kursą

Svaras, pasibaigus Anglijos banko posėdžiui, ėmė pigti.

Anglijos bankui nepakeitus bazinės palūkanų normos ir pabloginus šalies ūkio augimo šiais ir kitais metais prognozes, svaro kursas JAV dolerio ir euro atžvilgiu smuko po 0,6 procento.

Vienas euras 16 val. Lietuvos laiku kainavo apie 0,904 svaro sterlingų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius