Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglijos bankas vėl padidino bazinę palūkanų normą, pranešė apie JK ekonomikos nuosmukį

Anglijos bankas ketvirtadienį vėl padidino bazinę palūkanų normą, kovodamas su sparčiai augančia infliacija, kartu perspėdamas, jog JK ekonomika jau susidūrė su nuosmukiu.
Anglijos bankas
Anglijos bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anglijos bankas prisijungė prie kitų savo kolegų Europoje ir JAV, šią savaitę priėmusių sprendimus toliau griežtinti savo pinigų politiką rekordinės infliacijos fone.

Didžiosios Britanijos centrinio banko posėdis tyrėjo įvykti praėjusią savaitę, bet buvo nukeltas dėl karalienės Elžbietos mirties.

Banko sprendimas padidinti bazinę palūkanų normą 0,5 procentinio punkto iki 2,25 proc., atkartojantis rugpjūčio mėnesio kilimą – didžiausią nuo 1995 metų, – atitiko daugumos rinkos dalyvių lūkesčius.

Kai kurie komentatoriai spėliojo, kad Anglijos bankas gali pasekti Europos Centrinio Banko (ECB) bei JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) pavyzdžiu ir paskelbti apie net 0,75 procentinio punkto palūkanų normų padidėjimą, kuris būtų buvęs didžiausias JK per tris dešimtmečius.

Visame pasaulyje vartotojų kainos pastaruoju metu pakilo iki kelių dešimtmečių aukštumų, paskatintos energijos ir maisto kainų šuolio po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Įvairių šalių centriniai bankai į tai reagavo padidindami palūkanų normas, kartu pakurstydami nerimą dėl nuosmukio, nes didesnės palūkanų normos brangina paskolų grąžinimą tiek vartotojams, tiek įmonėms, taip stiprindamos pragyvenimo išlaidų krizę.

Pasak Anglijos banko, JK jau susidūrė su recesija.

Trečiadienį JAV centrinis bankas paskelbė apie 0,75 procentinio punkto bazinės palūkanų normos padidinimą – trečią ženklų padidinimą iš eilės, o vos diena anksčiau Švedijos Riksbankas šokiravo rinkas viso procentinio palūkanų normos punkto padidinimu.

Ketvirtadienį Šveicarijos centrinis bankas atsisakė neigiamų bazinių palūkanų normų politikos ir pranešė apie 0,75 procentinio punkto iki 0,5 procento, siekdamas sutramdyti augančią infliaciją.

Norvegijos centrinis bankas savo palūkanų normą padidino 0,5 procentinio punkto ir pasiekė aukščiausią lygį per daugiau nei dešimtmetį.

Tuo tarpu Japonijos bankas nepakeitė savo itin laisvos pinigų politikos, todėl jena JAV dolerio atžvilgiu smuko į žemiausią lygį per 24 metus.

Anglijos bankas kiek anksčiau šį mėnesį gynėsi nuo kaltinimų, kad jis lėtas kovojant su aukšta infliacija, kai naujoji ministrė pirmininkė Liz Truss pasiūlė peržiūrėti jo veiklos nepriklausomumą.

JK metų infliacija rugpjūtį sulėtėjo iki 9,9 proc., bet išliko keturių dešimtmečių aukštumose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius