Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrasis D.Trumpo kandidatas į FRS valdybą atšaukė savo kandidatūrą

JAV prezidento Donaldo Trumpo kandidatas į Federalinio rezervo sistemos (FRS) valdybą, konservatyvus ekonomistas Stephenas Moore ketvirtadienį atsiėmė savo kandidatūrą, kai neteko respublikonų paramos daugiausia dėl savo ankstesnių komentarų apie moteris.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Trumpas paskelbė šią žinią tviteryje, pavadindamas S.Moore „puikiu augimą skatinančiu ekonomistu ir tikrai nuostabiu žmogumi“.

Daugybė respublikonams atstovaujančių senatorių nepritarė ankstesniems S.Moore komentarams apie moteris arba išsisuko nuo klausimų apie tai, ar jie palaikytų D.Trumpo kandidatą. Pats S.Moore tvirtino apgailestaująs dėl savo komentarų, kurie, pasak ekonomisto, tebuvo humoristinio pobūdžio.

S.Moore buvo D.Trumpo patarėju prezidento rinkimų kampanijos metu ir padėjo parengti mokesčių mažinimus 2017 metais.

Jo kandidatūra iš pat pradžių sulaukė skeptiškų vertinimų, ar ekonomisto kvalifikacijos pakaktų numatytoms pareigoms. Taip pat buvo nerimaujama dėl S.Moore kaip itin politiškai nusiteikusio komentatoriaus ekonominiais klausimais praeities.

S.Moore paragino FRS pakelti palūkanų normas po 2008 metų finansų krizės, kai centrinis bankas ir kitos agentūros mažino palūkanų normas ar ėmėsi skubių veiksmų ekonomikai ir bankų sistemai atgaivinti. Kai D.Trumpas buvo išrinktas šalies prezidentu, S.Moore pakeitė kryptį ir ragino mažinti palūkanų normas, nors tuo metu ekonominė padėtis jau buvo daug geresnė.

Kai D.Trumpas kovo pabaigoje įvardijo S.Moore kaip potencialų kandidatą į FRS, Harvardo profesorius Gregory Mankiwas, kuris buvo vyriausias prezidento George'o W. Busho patarėjas, pastebėjo, kad S.Moore „neturi intelektinio autoriteto šioms svarbioms pareigoms“ ir paragino Senatą nepatvirtinti pasiūlymo.

Pats S.Moore tvirtina, kad FRS turėtų stebėti prekių, pavyzdžiui, naftos ar žemės ūkio gaminių, kainų pokyčius ir didinti palūkanų normas, jei šios kainos kils, siekiant sustabdyti infliaciją. Visgi toks požiūris būtų paskatinęs FRS 2008 metais didinti palūkanų normas naftos kainoms šovus į viršų, o tai dar labiau pagilintų nuosmukį.

S.Moore, kuris jau daugiau nei du dešimtmečius yra konservatorių ekonomistas, praeityje atsakingas už „The Wall Street Journal“ redakcinį puslapį, dabar eina kviestinio mokslinio bendradarbio pareigas dešiniųjų pažiūrų mokslinių tyrimų institute „The Heritage Foundation“. Jis taip pat buvo D. Trumpo prezidentinės kampanijos patarėju ir padėjo parengti 2017 metų mokesčių mažinimo įstatymą. Vėliau jis tapo knygos „Trumponomika“ („Trumponomics“), skirtos prezidento politikai, bendraautoriumi.

Kitas D.Trumpo kandidatas į FRS valdybą Hermanas Kainas pasitraukė dėl įtarimų dėl seksualinio priekabiavimo ir neištikimybės praeityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius