-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Apie pinigų plovimą pranešusi „Revolut“ atskleidė, kaip sustabdė bandymą sukčiauti

Finansinių technologijų startuolis „Revolut“, sustabdęs galimą pinigų plovimo veiklą Jungtinėje Karalystėje, praskleidė uždangą, kaip tai pavyko padaryti. Kompanija skelbia panaudojusi sukurtą specialų algoritmą, o sandorius tikrina jau be žmonių įsikišimo su vadinamojo dirbtinio intelekto pagalba.
Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas
Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas / „Revolut“ nuotr.

Antradienį „Financial Times“ pranešė, kad "Revolut" informavo institucijas apie prieš kelis mėnesius per bendrovę atliktus pinigų plovimo veiksmus.

Užsienio žiniasklaida ne tik gyrė bendrovę už atsakomybę – savarankiškas pranešimas tarnyboms atspindi, kad įmonė rimtai vertina pinigų plovimo prevencijos riziką.

Kritikai kėlė klausimus, kiek pajėgi nedidelė įmonė atitikti griežtus reikalavimus – užtikrinti tinkamą apsaugą nuo finansinių nusikaltimų, kai jos veikla itin sparčiai plečiasi.

"Revolut" į Lietuvos banką kreipėsi dėl bankinės licencijos – tokiu atveju savo veiklą ES įmonė tęstų kaip bankas. Atsakymą dėl licencijos "Revolut" turėtų gauti rudenį.

„Revolut“ atstovai 15min patikino veikloje naudojantys „unikalų algoritmą“, kuris keičia gyvus darbuotojus. Šią savaitę pristatomas automatinio mokymosi (angl. machine learning) algoritmas leidžia keliasdešimt kartų greičiau ir tiksliau vykdyti pinigų plovimo prevenciją ir saugoti klientus nuo nusikaltimų.

Kompanija taip pat praneša, kad 35 proc. sumažino sukčiavimus apsiperkant internetu ir kortelių duomenų vagysčių skaičių. Tai pasiekti padėjo kovo mėnesį pristatytos vienkartinės virtualios kortelės.

„Revolut“ inžinierių sukurta atitikties (angl. compliance) užtikrinimo sistema nustato kliento patikimumo rodiklį ir individualius sąskaitos papildymo limitus, priklausomai nuo to kliento atliekamų operacijų.

„Visi klientai, atsidarydami sąskaitą, savo išmaniojo pagalba turi atlikti griežtą, tačiau patogų „Pažink savo klientą” procesą, kurio metu vos per kelias minutes atliekama asmens patikra – tam užtenka nufotografuoti savo dokumentą ir padaryti asmenukę.

Iškart po to visi gaudavo vienodą sąskaitos papildymo limitą, kurį būdavo galima pasikelti pateikus lėšų kilmę įrodančius dokumentus. Nuo dabar kiekvienam vartotojui bus suteikiamas individualus limitas, įvertinus jo atliekamas operacijas. Tai reiškia, kad daugumai klientų tai supaprastins naudojimąsi", – teigia verslo plėtros vadovas Andrius Bičeika.

Jis aiškina, kad kiekvienas iš daugiau nei dviejų milijonų klientų įvertinamas asmeniškai – sudaromas ir atnaujinamas realiu laiku rizikos profilis. Algoritmas automatiškai nustatys ir pavedimų limitus vartotojams

„Tokia pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos sistema finansų pasaulyje yra visiška naujiena. Visų klientų profiliai bus pateikti vizualiai ir ypač patogiai – pamatytą informaciją bus galima suprasti vos per kelias sekundes, o gyvam agentui susirinkti ir susisteminti tokį pat duomenų kiekį užtruktų apie valandą", – teigia A.Bičeika.

Vertinimas apima kliento sąskaitą, operacijas, susijusias išorines sąskaitas, bankomatus, pardavėjus, tiek fizinius, tiek internete. „Revolut“ žada, kad sistema leis aptikti ir ardyti pavojingas operacijų schemas ir tinklus. Algoritmui aptikus kelis iš eilės įtartinus pasikartojančius veiksmus, į darbą įsijungs gyvi agentai.

A.Bičeika „Revolut“ klientams siūlo nuolat mokėjimus internete atlikti susikuriant atskirą vienkartinę virtualią kortelę – panaudojus vieną kartą, jokie sukčiai antrąkart jos panaudoti negalės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius