-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: dauguma gyventojų turi mokėjimo korteles, tačiau pasigenda vietų, kur jomis galėtų atsiskaityti

Atsiskaitymo mokėjimo kortelėmis vietų plėtros potencialas Lietuvoje iki galo dar nepanaudotas – tai rodo Lietuvos banko užsakymu atliktos gyventojų mokėjimo paslaugų naudojimo įpročių apklausos rezultatai. Mokėjimo kortelę turintys naudotojai vis dar pasigenda galimybės atsiskaityti mokėjimo kortelėmis tiek privačiame sektoriuje, tiek valstybės įstaigose.
Banko kortelės
Banko kortelės / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Lietuvos bankas

„Net 70 % respondentų, turinčių mokėjimo kortelę, pasigenda galimybės atsiskaityti mokėjimo kortele. Daugiausia – kas trečias – kortelę turintis respondentas pageidautų galimybės atsiskaityti mokėjimo kortele turguose, mugėse, grožio ir kosmetologijos, sveikatos paslaugų įstaigose, taksi, taip pat valstybės institucijose, kurios renka įvairias rinkliavas“, – sako Gediminas Šimkus, Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktorius.

Pasak tyrimo dalyvių, labiau naudotis mokėjimo kortelėmis juos skatintų premijos ar nuolaidos taikymas atsiskaitant mokėjimo kortele, o ne grynųjų pinigų naudojimo branginimas.

Absoliuti dauguma apklaustųjų (93,5 %) nurodė turintys sąskaitą kredito įstaigoje, o iš turinčiųjų sąskaitą, bent vienos rūšies mokėjimo kortelę turi 90 % respondentų. Lietuvoje labiausiai paplitusios debeto kortelės, nors pastaraisiais metais populiarėja ir kredito kortelės. Jas turinčiųjų dalis padidėjo nuo 12,6 % (pernai) iki 17 % (šiemet).

Apklausos duomenimis, mokėjimo kortele respondentai linkę mokėti didesnes sumas, o mažesniems atsiskaitymams dažniau renkasi grynuosius pinigus. Tik 12 % respondentų, turinčių mokėjimo kortelę, renkasi atsiskaityti mokėjimo kortele, jei atsiskaitymo suma yra iki 10 Lt, kai atsiskaitymo suma didesnė kaip 10 Lt, dvigubai daugiau respondentų mokėtų mokėjimo kortele. Kai mokėjimo suma viršija 200 Lt, net 58 % respondentų pasirinktų atsiskaityti mokėjimo kortele.

Mokėjimai grynaisiais pinigais ir toliau yra viena iš dažniausiai gyventojų naudojamų atsiskaitymo formų, nes grynaisiais pinigais moka beveik visi apklausoje dalyvavę respondentai (95%). Vidutiniškai vienas asmuo per dieną atsiskaitė grynaisiais pinigais 1,9 karto (2012 m. – 2 kartus). Daugiau negu pusė apklausoje dalyvavusių respondentų nurodė, kad praėjusią dieną išleido iki 40 Lt grynaisiais pinigais. Vidutinė suma, kurią respondentai nešiojasi su savimi grynaisiais pinigais, per metus šiek tiek sumažėjo ir sudarė 86,9 Lt (2012 m. – 88,2 Lt).

Pasak tyrimo dalyvių, labiau naudotis mokėjimo kortelėmis juos skatintų premijos ar nuolaidos taikymas atsiskaitant mokėjimo kortele, o ne grynųjų pinigų naudojimo branginimas.

Apklausa taip pat atskleidė, kad respondentai vis dar atsargiai vertina naujus mokėjimo būdus. Pavyzdžiui, net du trečdaliai apklaustųjų teigė, kad atsiskaitymas prekybos vietose naudojantis mobiliuoju telefonu jiems yra greičiau nepatrauklus arba visiškai nepatrauklus. Vis dėlto 9 % respondentų šį atsiskaitymo būdą nurodė kaip labai patrauklų, o tai triskart daugiau nei praėjusiais metais.

Be to, apklausos duomenimis, naudotojai nėra pakankamai informuoti apie įmokų už paslaugas įkainius. Pavyzdžiui, tik 10 % sąskaitas turinčių respondentų manė, kad tiesioginis debetas yra pigiausias būdas sumokėti įmokas už paslaugas fiziniams asmenims. Pastaruoju metu būtent tiesioginio debeto paslauga gyventojams daugelyje bankų buvo teikiama nemokamai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius