Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: gyventojai skolinasi ir tam, kad išspręstų savo finansines problemas

Banko BIGBANK atlikto klientų tyrimo metu paaiškėjo – ir toliau pagrindinė skolinimosi priežastis yra automobilio ar būsto remontas – ją įvardijo beveik ketvirtadalis tyrimo dalyvių. Tuo metu mažiau skolinamasi studijoms, sveikatos priežiūrai. Dalis gyventojų ima paskolas bandydami taip išspręsti savo finansines problemas.
Paskola
Paskola / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Bigbank, AS Paskola

„Pagal tai, kaip ir kokiems tikslams žmonės skolinasi, galime vertinti ir bendrą šalies ekonominę situaciją, – teigė  banko filialo Lietuvoje vadovas Rolandas Norvilas. – Vartojimas iš tiesų atsigauna, klientai drąsiau skolinasi. Taip yra todėl, jog  pastaruoju metu, nors ir nežymiai, tačiau mažėja nedarbas, auga vidutinis darbo užmokestis. Optimisiškos nuotaikos leidžia drąsiau planuoti ateitį, todėl finansiniai įsipareigojimai priimami lengviau.“

17 proc. apklaustųjų teigė besiskolinantys gyvenimo reikmėms tenkinti, 6 proc. – buitinei technikai įsigyti. Įvairioms problemoms, tarp jų – ir finansinėms spręsti, paskolą ėmė 10 proc. banko klientų.

Praėjusių metų rudenį atlikto panašaus tyrimo metu šią priežastį minėjo 21 proc. respondentų. Besiskolinančių studijoms šiais metais buvo vos 1 proc. lyginant su 16 proc. 2010 m. apklausos respondentų.

Šiais metais daugiau banko klientų skolinosi automobiliui bei būstui įsigyti (19 proc.), 2010 m. tokią skolinimosi priežastį minėjo 16 proc. apklausos dalyvių. Atostogoms šiais metais skolinosi 6 proc. klientų (2010 m. – 7 proc.). Sumažėjo besiskolinančiųjų sveikatos priežiūrai, jų šiais metais buvo 4 proc. (2010 m. – 7 proc.). Tarp kitų skolinimosi priežasčių buvo minimos emigracijos, laidotuvių, verslo ir nenumatytos išlaidos.

48 proc. apklaustų asmenų sprendimą skolintis iš banko priėmė per 1–7 dienas. Per 8–14 dienų dėl paskolos apsisprendė 11 proc., per 14–30 dienų – 21 proc. apklausos dalyvių. Daugiau nei mėnesį paskolos galimybę svarstė 19 proc. respondentų. Tyrimo metu paaiškėjo, jog skolinimosi priežastis apsisprendimo laikui reikšmės neturi, tai daugiau lemia amžius – kuo vyresnis asmuo, tuo atsargiau priimamas sprendimas skolintis.

Nesiskolintų drabužiams

Tyrimo metu taip pat buvo teiraujamasi, dėl kokių priežasčių jie niekada nesiskolintų. Net 63 proc. nurodė, kad nesiskolintų garderobui atnaujinti.

Taip pat buvo nurodomos tokios priežastys, kaip finansinė laisvė (47 proc.), plastinės operacijos (43 proc.), kelionės (29 proc.), buitinė technika (12 proc.), studijos (9 proc.), remontas (7 proc.).

Trečdalis apklaustųjų nesiskolintų automobiliui įsigyti, kitoms paskoloms grąžinti ar esant pajamų trūkumui iki darbo užmokesčio.

Tarp priežasčių, dėl kurių būtų ryžtamasi paskolai, dažniausiai buvo minimas būsto remontas (67 proc.), taip pat automobilio ar buitinės technikos įsigijimas (32 proc.), studijos (28 proc.), kelionės (31 proc.).

Iš apklaustųjų banko klientų 40 proc. skolinosi pirmą kartą, 37 proc. – antrą, 17 proc. – trečią, 2 proc. – ketvirtą ir 4 proc. – daugiau nei ketvirtą kartą.

71 proc. apklausos dalyvių teigė, jog yra patenkinti priėmę sprendimą skolintis – tai buvęs atsakingas ir apgalvotas žingsnis. Esant nenumatytoms svarbioms gyvenimo aplinkybėms, 78 proc. respondentų ryžtųsi paskolai dar kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius