Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: JAV ekonomistai pranašauja recesiją 2020 arba 2021 metais

Dauguma ekonomistų prognozuoja, kad Jungtines Valstijas per kitus dvejus metus ištiks recesija, tačiau dabar, kai Federalinio rezervo sistema (FRS) pradėjo švelninti savo pinigų politiką, jie spėja, kad nuosmukis prasidės vėliau, negu buvo anksčiau manyta, parodė pirmadienį paskelbti apklausos rezultatai.
Recesija
Recesija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kad kita recesija prasidės šiais metais, dabar mano kur kas mažiau ekspertų negu vasarį, kai buvo atlikta panaši Nacionalinės verslo ekonomikos asociacijos (NABE) apklausa.

Naujausia NABE apklausa buvo atlikta prieš tai, kai JAV centrinis bankas liepos 31 dieną sumažino bazinę palūkanų normą.

Tačiau tuo metu, kai asociacija vykdė apklausą, FRS jau buvo davusi suprasti, jog ketina sušvelninti savo pinigų politiką.

Kad kita recesija prasidės šiais metais, dabar mano kur kas mažiau ekspertų negu vasarį.

„Apklausos dalyviai mano, jog pinigų politikos krypties pakeitimas prailgins ekonomikos augimo etapą“, – pareiškė NABE prezidentė ir KPMG vyriausioji ekonomistė Constance Hunter.

Kad recesija prasidės šiemet, iš 226 respondentų dabar prognozuoja tik 2 proc., nors vasarį jų dalis siekė 10 proc., pranešė asociacija.

Tačiau „ekonomistai neturėjo vieningos nuomonės, ar nuosmukis prasidės 2020, ar 2021 metais“, pažymėjo C.Hunter apklausos rezultatų suvestinėje, iš kurios matyti, jog kitąmet recesija prognozuoja 38 proc. apklaustųjų, o 2021 metais – 34 procentai.

Apklausa taip pat parodė, jog 46 proc. respondentų mano, kad FRS bazinę palūkanų normą šiemet sumažins dar bent vieną kartą, o maždaug trečdalis apklaustųjų spėja, kad ji šiemet nebebus keičiama.

Galimybę, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo prekybos karai bus taikiai užbaigti, ekonomistai vertina skeptiškai, nors 64 proc. sako, jog „gali būti sudarytas paviršutiniškas susitarimas“, pažymėjo NABE.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

D.Trumpui vis kritikuojant JAV centrinį banką, NABE apklausa parodė, jog ekonomistai yra susirūpinę dėl tokio elgesio poveikio: 55 proc. respondentų pažymėjo, kad prezidento pastabos nedaro poveikio FRS sprendimams, tačiau „pakerta visuomenės pasitikėjimą centriniu banku“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius