Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Apklausa parodė, kas slepiasi už „išeinu iš darbo savo noru“

Lietuviai prašyme atleisti iš darbo dažniausiai nurodo priežastį „savo noru.“ Tačiau šis noras ne visuomet būna darbuotojo. Aiškėja, kad tik trečdalis gyventojų darbą savo noru paliko todėl, kad rado geresnį. Kiti nurodo kitas priežastis. 
Stresas darbe
Stresas darbe / 123RF nuotr.
Temos: 1 „CV Market“

„Sodros“ duomenimis, pernai metais darbuotojo pareiškimu, tai yra, „savo noru“ arba „pačiam prašant“, iš darbo išėjo apie 410 tūkst. darbuotojų, kai iš viso buvo nutraukta beveik 600 tūkst. darbo sutarčių.

„Nėra aišku, kas iš tikro slepiasi už šios formuluotės. Juk palikti darbą savo iniciatyva galima dėl pačių įvairiausių priežasčių: pavyzdžiui, suradus geresnį, ištekėjus ir išsikėlus į kitą miestą pas sutuoktinį ar tiesiog neapsikentus nesveikos atmosferos darbovietėje“, – pastebėjo cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė.

„Sodra“ tokios tokios informacijos, tad tenka kliautis apklausomis. Cvmarket.lt apie „savo noru“ priežastis paklausė 1599 dirbančius Lietuvos gyventojus.

Paaiškėjo, kad 30,6 proc. apklaustųjų savanoriškai išėjo iš darbo nes susiieškojo geresnį. 18,8 proc. pasiprašė atleidžiami, nes pakeitė gyvenamąją vietą ar dėl šeimyninių aplinkybių. Beje, moterys šią priežastį nurodė dažniau nei vyrai. Pastarieji gi dažniau minėjo, kad darbovietę paliko radę, kur geriau.

Prastos darbo sąlygos privertė savanoriškai nutraukti darbo sutartį 18,2 proc. dirbančiųjų Lietuvos įmonėse. Įdomu, kad šiai aplinkybei gerokai jautresnės buvo moterys. Pusaštunto procento pakeitusių darbą taip pat paminėjo, kad tai padarė dėl nesusiklosčiusių santykių su vadovais ar bendradarbiais.

„Dar 7,5 proc. respondentų pareiškė, kad iš tikrųjų darbo santykius nutraukė ne savo, o darbdavio noru. Kiek daugiau patyrusių vadovybės spaudimą buvo darbuotojų vyrų. Tiesa, tik 0,6 proc. abiejų lyčių respondentų pareiškė nepasidavę darbdavio įtakai ir prašymo išeiti savo noru nerašę,“ – dėsto cvmarket.lt specialistė.

Likę 16,8 proc. dalyvavusių apklausoje nurodė, kad pačių prašymu darbo palikti kol kas neteko.

Įdomiai savanoriško išėjimo iš darbo priežastys pasiskirstė pagal atskiras darbuotojų amžiaus grupes. Tie, kam dabar mažiau nei 35-eri, dažniau nei vyresni minėjo tokias darbo sutarties nutraukimo priežastis kaip nepakenčiamos darbo sąlygos ar šeimyninės aplinkybės. Tarp vyresnio amžiaus darbuotojų buvo daugiau pasidavusių darbdavio spaudimui išeiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius