Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Apklausa: penktadalis jaunimo mano, kad po penkerių metų jų pajamos viršys 2 tūkst. eurų

Penktadalis jaunųjų Lietuvos gyventojų tikisi, kad po penkerių metų jų mėnesio pajamos atskaičius mokesčius viršys 2 tūkst. eurų, rodo apklausa.
Jauni žmonės
Jauni žmonės / Jonny Kennaugh nuotr./ Unsplash nuotr.

Savo finansines perspektyvas 18–25 metų jaunuoliai Lietuvoje vertina geriau negu anksčiau, tačiau jaunos moterys galimybes ateityje apibrėžia kukliau nei jauni vyrai. Studijų ir darbo ar praktikos patirtis taip pat daro įtaką lūkesčiams dėl pajamų, rodo SEB banko apklausa.

„Skirtingus jaunų žmonių finansinius lūkesčius tiesiogiai ir netiesiogiai veikia daug aplinkybių, tarp jų ir vis dar gajos aplinkos ir visuomenės nuostatos ir seniai susiformavę stereotipai dėl vadinamųjų moteriškų ir vyriškų profesijų, šeimoje prisiimamų pareigų“, – pranešime sakė SEB Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

Birželį atlikto tyrimo duomenimis, 20 proc. Lietuvoje apklaustų jaunuolių tikisi, jog po penkerių metų jų mėnesio pajamos atskaičius mokesčius viršys 2 tūkst. eurų, kai 2019 metais pasiekti tokį atlyginimą per penkerius metus tikėjosi 17 proc. respondentų. Peržengti 2 tūkst. eurų ribą tikisi trečdalis (34 proc.) apklaustų jaunų vyrų ir 13 proc. jaunų moterų.

Didžiausia dalis (35 proc.) apklaustų moterų nurodė, kad po penkerių metų tikisi uždirbti 1 tūkst. –1,5 tūkst. eurų, 28 proc. moterų nurodė, kad tikisi uždirbti 1,5 tūkst. –2 tūkst. eurų, 23 proc. – 501–1 tūkst. eurų per mėnesį.

Į 501–1 tūkst. eurų atlyginimą taikosi tik 8 proc. jaunų vyrų, 27 proc. nurodo, kad siektų uždirbti 1 tūkst. –1,5 tūkst. eurų, o 30 proc. – 1,5 tūkst. –2 tūkst. eurų.

Geriausiai iš visų savo finansines perspektyvas vertina šiuo metu dirbantys ir studijuojantys respondentai. Ketvirtadalis (25 proc.) iš jų po penkerių metų tikisi 2 tūkst. eurų per mėnesį viršijančio atlyginimo, o daugiau negu trečdalis (36 proc.) – 1,5 tūkst. – 2 tūkst. eurų. Gauti 2 tūkst. eurų viršijantį atlyginimą tikisi kone dvigubai daugiau praktiką atlikusių jaunuolių (24 proc.) negu jos neišbandę respondentai (13 proc.).

Tyrimo duomenimis, 39 proc. dirbančių jaunuolių šiuo metu per mėnesį gauna 501–800 eurų atskaičius mokesčius. Daugiau negu ketvirtadalio (28 proc.) dirbančių respondentų pajamos siekia 800–1,2 tūkst. eurų per mėnesį.

Darbą su studijomis derinančių ir dažniausiai ne visu etatu dirbančių respondentų pajamos yra kiek žemesnės: 31 proc. uždirba 301–500 eurų, dar tiek pat – nuo 500 iki 800 eurų. Tik 5 proc. dirbančių studentų pajamos viršija 1,2 tūkst. eurų.

Tyrimą SEB bankas atliko 2020 metų birželį. Apklausoje dalyvavo 1597 SEB banko klientai, kurių amžius 18–25 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius