Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apmirusiai Lietuvos obligacijų rinkai – gera žinia

Jau nuo lapkričio 1 dienos uždarosios akcinės bendrovės (UAB) galės viešai platinti obligacijas – tam ketvirtadienį pritarė Seimas. Tiesa, prieš tai turės atitikti kai kurias sąlygas. Manoma, kad tokiu būdu bendrovės galės pritraukti lėšų.
Lietuvių bendrovė – tarp geriausių Europoje: rikiuojasi šalia „Mercedes-Benz“, „Nike“ ir „Lidl“
Bendrovė / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Obligacijos

Tokiai naujovei ketvirtadienį pritarė Seimas, priėmęs Lietuvos banko inicijuotus kapitalo rinkai itin svarbius įstatymus. Remiantis Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimas, nuo 2016 m. lapkričio 1 d. bus leidžiama uždarosioms akcinėms bendrovėms obligacijas (išskyrus konvertuojamąsias obligacijas) platinti viešai.

Tiesa, bendrovės, norėdamos viešai platinti obligacijas, privalės audituoti savo praėjusių finansinių metų ataskaitas, sudaryti sutartį dėl viešai siūlomų vertybinių popierių (obligacijų) sąskaitų tvarkymo bei privalės parengti prospektą arba informacinį dokumentą apie platinamas obligacijas.

Be to, priimtas ir Akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių obligacijų savininkų interesų gynimo įstatymas, įsigaliosiantis 2016 m. lapkričio 1 d. Jis reguliuos obligacijų savininkų interesų gynimą palaikant ryšius su AB ir UAB, siekiant, kad bendrovė įvykdytų obligacijų išleidimo dokumentuose nurodytus įsipareigojimus obligacijos savininkų naudai.

„Šios dvi Lietuvos banko inicijuotos teisėkūros naujovės išsprendžia dvi Lietuvos obligacijų rinkos opias problemas: panaikina dešimtmečius gyvavusį draudimą UAB platinti obligacijas viešai bei praplečia obligacijų savininkų patikėtinių ratą į jį įtraukdamos ne tik finansų maklerio įmones, bet ir auditorius bei bankroto administratorius“, – paaiškino advokatų kontoros „Cobalt“ partnerė Akvilė Bosaitė.

Akvilė Bosaitė
Akvilė Bosaitė

UAB ar UAB, prieš viešai platindama obligacijas, privalys sudaryti sutartį su obligacijų savininkų patikėtiniu (anksčiau – su vertybiniu popierių viešosios apyvartos tarpininku) dėl obligacijų savininkų interesų atstovavimo. Įstatymas papildomai nustato reputacijos, nepriklausomumo, išsilavinimo ir patirties reikalavimus obligacijų savininkų patikėtiniui.

Pasak A.Bosaitės, iki šių pakeitimų rinkos dalyviai susidurdavo su problema, kad UAB, norėdama leisti obligacijas ir jas platinti viešai, privalėdavo persitvarkyti į AB.

„Tačiau net ir persitvarkius į AB, rinkoje buvo labai sunku surasti finansų maklerio įmonę, kuri sutiktų teikti obligacijų savininkų interesų gynimo paslaugą arba kurios kainodara obligacijų emitentui būtų priimtina“, – pastebėjo teisininkė.

Teigiama, kad Lietuvos obligacijų rinkoje tai yra bene dvi esminės reguliavimo naujovės po nepriklausomybės atkūrimo.

„Labai tikiuosi, kad šie pakeitimai suaktyvins apmirusią obligacijų rinką“, – vylėsi „Cobalt“ partnerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius