-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar atpigs šildymas kitą sezoną – neaišku

Brangiausias šalies istorijoje šildymo sezonas jau baigėsi, tačiau neaišku, ar šiluma nuo rudens atpigs visiems vartotojams.
Po atominės elektrinės uždarymo šildymas visaginiečiams gali pabrangti net septynis kartus.
Šildymas / Gedimino Savickio/BFL nuotr.
Temos: 1 Šildymas

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos rytas“, mažinti kainas pasirengusios ne visos miestuose ir gyvenvietėse šilumą tiekiančios įmonės. Nors dujų kainos krinta ir, kaip prognozuojama, toliau kris, šilumos tiekėjai tikina, kad ankstesniais metais šildymo kainos buvo keliamos mažiau, nei brango dujos, todėl jie įklimpę į nuostolius. Išbristi iš šio liūno jie ketina kol kas nemažindami šilumos tiekimo kainų.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis „Lietuvos rytui“ sakė, kad tik kovą ir tik kai kurios įmonės sugebėjo išlipti iš skolų. VKEKK praėjusią savaitę jau pradžiugino šiauliečius – naująjį šildymo sezoną šiluma jiems pigs daugiau kaip penktadaliu. Pagal įmonės „Šiaulių energija“ pateiktą prašymą naująjį šildymo tarifą apskaičiavusi VKEKK kilovatvalandės šilumos energijos kainą sumažino nuo 25,77 iki 20,25 cento (be PVM). Tiesa, nuo rugsėjo PVM šildymui padidės nuo 5 iki 19 proc. Taigi net ir atpigus šildymui ne visi gyventojai tai pajus.

Toks variantas, kai šildymo kaina bus mažinama ne tiek, kiek atpigo dujos, gali būti siūlomas ir kituose miestuose. Anot „Vilniaus energijos“ komercijos direktoriaus Rimanto Germano, jei savivaldybė pateiktų tokį pasiūlymą ir jis nebūtų politizuotas, įmonė galbūt sutiktų derėtis, kad jos nuostoliai būtų kompensuoti per kelerius metus. Tačiau jis teigė, jog dabar įmonės skola bankams yra apie 127 milijonai litų.

Kaip „Lietuvos rytui“ sakė D.Janulionis, būsimos šildymo kainos priklauso nuo to, kaip pavyks susitarti savivaldybėms ir šilumos tiekėjams. Beje, savivaldybės pačios turėtų būtų suinteresuotos mažesnėmis šildymo kainomis, nes būtent iš jų biudžetų tenka sumokėti kompensacijas už šildymą.

Seimui yra pateiktos Šilumos įstatymo pataisos, kuriose numatoma šilumos energijos tarifą skaidyti į pastovųjį ir kintamąjį. Jei pataisoms bus pritarta, kintamoji tarifo dalis būtų perskaičiuojama kiekvieną mėnesį pagal kuro rinkos kainas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius