-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar dabar tinkamas metas įsigyti butą?

Butų rinką vis dar krečia pokyčiai, o perkantieji gali derėtis dėl mažesnės buto pirkimo kainos – prie tokios išvados prieinama išnagrinėjus butų pasiūlos ir pardavimo kainas bei pasiūlymų skaičių.
Daugiabučiai
Daugiabučiai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Iš skelbimų kainų statistikos matyti, kad siūlomos butų pardavimo kainos vis dar mažėja. Lyginant šių metų vasario duomenis su praėjusių metų vasario mėnesiu matyti, kad skelbimuose siūlomos butų kainos per metus nukrito 25–30 proc. (vidutiniškai 25 proc. Vilniuje ir Kaune, 30 proc. Klaipėdoje). Lyginant mėnesio pokytį matyti, kad bent dešimties procentų per pastarąsias 30 dienų įdėtų skelbimų jau buvo mažinama kaina.

Konsultacinė nekilnojamojo turto rinkos analizės ir tyrimų bendrovė „Redos“ fiksuoja duomenis, už kokią kainą siūloma įsigyti naujos statybos būstą ir už kokią jis nuperkamas. Vasario statistika rodo, kad parduotų naujų butų kaina didžiuosiuose Lietuvos miestuose buvo vidutiniškai 20 proc. mažesnė nei pasiūlos.

Pasiūla mažėja

Nekilnojamojo turto portale aruodas.lt šiuo metu publikuojama daugiau kaip 8 800 Vilniuje, 1500  Kaune, 4100 Klaipėdoje parduodamų butų skelbimų. Nors tai nebūtinai skirtingi pasiūlymai (tą patį objektą gali pardavinėti savininkas ir agentūra), norintieji pirkti butą turi iš ko rinktis.

Vis dėlto skelbimų statistika rodo, kad parduodamų butų pasiūla mažėja: nuo praėjusių metų vasario parduodamų butų Vilniuje sumažėję apytiksliai 25 proc., Kaune – apie 40 proc., o Klaipėdoje – maždaug perpus.

„Redos“ turimais duomenimis, šiuo metu Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje pasiūloje yra apie 130 daugiabučių gyvenamųjų namų projektų, kurie yra statomi ar jau pastatyti ir jų plėtra nesustabdyta. Juose parduodama daugiau kaip pusketvirto tūkstančio naujos statybos butų, iš jų daugiau kaip 60 proc. sudaro butai Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius