-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar darbdavys teisingai perskaičiavo algą – pasitikrinkite skaičiuoklėje

Darbdaviai privalo perrašyti visas darbo sutartis ir perskaičiuoti atlyginimus „popieriuje“. Dėl mokesčių reformos privaloma atlyginimus padidinti 1,289 karto tam, kad gyventojai gautų visas jiems priklausančias naudas. Pasitikrinti, ar darbdavys nesukčiauja, ar nesuklydo, galima naudojantis atlyginimo skaičiuokle.
Darbdavys
Darbdavys / 123rf.com

Kitąmet atlyginimai popieriuje didėja 1,289 karto – dėl to, kad įmokos „Sodrai“, kurias anksčiau mokėdavo darbdavys, perkeliamos darbuotojui. Atlyginimai popieriuje auga tam, kad kompensuotų šį mokesčių perkėlimą.

Dėl mokesčių reformos kitąmet dirbantiesiems teks mažesni mokesčiai, dėl to jų pajamos į rankas didės iki 55 eurų, priklausomai nuo atlyginimo, nekeičiant pensijų kaupimo būdo. Sąžiningai perskaičiavus atlyginimus, šie pinigai turėtų likti darbuotojams.

Galima pasitikrinti ir paprastai apsiskaičiuoti, koks turėtų būti kitų metų atlyginimas – žinant atlyginimą popieriuje, jį padauginti 1,289 karto.

Dar paprasčiau tą padaryti oficialioje skaičiuoklėje, kur galima įvesti ir atlyginimą į rankas.

Darbdavių atnaujintoje sutartyje naujas atlyginimas popieriuje turi būti ne mažesnis, nei skaičiuoklės pirmoje eilutėje apskaičiuotas „Atlyginimas popieriuje“ 2019 metais.

Skaičiuoklėje sumos suapvalintos euro tikslumu, taip pat būtina pasitikrinti, ar įvedama informacija tiksli.

Jei darbdavys apskaičiuotų mažesnį atlyginimą „ant popieriaus“ nei priklausytų, vadinasi, jis pasisavina tą naudą, kuri turėtų tekti darbuotojui.

Ši skaičiuoklė taip pat pateikiama svetainėje kiek.lt.

Įstatymuose yra numatyti saugikliai, kad persirašant darbo sutartis darbdaviai neturės galimybių manipuliuoti ir visos reformos naudos pasilikti sau – jiems už tai numatytos baudos.

Darbdaviai privalo supažindinti su atnaujintomis darbo sutartimis.

Finansų ministerijos parengta pajamų skaičiuoklė yra orientacinio pobūdžio, turi išimčių ir tinkama ne visais atvejais. Visos skaičiuoklės prielaidos pateikiamos svetainėje kiek.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius