-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar galima nusipirkti laimę? Turbūt taip

Laimės tyrinėtojai per paskutinį dešimtmetį padarė išvadą, kad laimę galima nusipirkti, jei ji ateina kartu su tam tikrų potyrių, patirties forma. Kai leidžiate pinigus tam tikriems daiktams, tai pažadina dar didesnį norą, o kai leidžiate pinigus tam tikrai veiklai su draugais, laimė yra ilgalaikė, rašo „Forbes“.
Pirkiniai
Pirkiniai / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Laimė Euforija

Tačiau ši išvada galbūt nėra visai teisinga. Naujas tyrimas, kurį atliko San Francisko universitetas, rodo, kad taip pat ir patirčių pirkimas sužadina norą pirkti dar.

„Visiems buvo sakoma – jei leisite pinigus patirčiai, tapsite laimingesni, tačiau tai nėra tiesa. Ypač materialių dalykų pirkėjai, kurie sudaro trečdalį visų gyventojų, yra įstrigę. Jie net nėra patenkinti pirkiniais“, – sakė profesorius Ryanas Howellas.

Tokiais pirkėjais jis vadina žmones, perkančius daiktus, kurie atspindi jų asmenybes ir vertybes. Todėl patirčių pirkimas nėra efektyvesnis nei daiktų, jei jos negali atspindėti žmogaus.

Profesorius pateikia pavyzdį: „Aš esu beisbolo mėgėjas. Jeigu jūs man liepiate nueiti ir išleisti pinigų gyvenimo patirčiai, aš nueinu ir nusiperku bilietus į beisbolą.  Dėl to esu laimingas. Tačiau nesu muziejų mėgėjas. Jeigu pirkčiau bilietus į meno muziejų, leisčiau pinigus teisingai, pirkdamas patirtį, bet, kadangi tai neatspindi mano asmenybės, aš nebūčiau laimingas.“

Profesorius su komanda tyrė vartotojus, užduodamas klausimus, skirtus išaiškinti, kas riboja laimę, kurią jie turėtų patirti apsipirkinėdami.

„Rezultatai rodo, kad neteisinga nurodyti kiekvienam pirkti patirtį, nes dėl to jie pasijaus laimingi. Tokiu atveju yra ignoruojamos žmogaus vertybės“, – sakė Jia Wei Zhang, Kalifornijos universiteto mokslininkė.

Ką daryti? Tyrėjų teigimu, svarbu pirkti tai, kas atspindi žmogų, jo vertybes. Universalių patirčių, pavyzdžiui, apsilankymo muziejuje ar galerijoje, pirkimas nesuteiks laimės, jei tai neatitiks žmogaus.

„Yra daug priežasčių, dėl kurių žmonės gali kažką pirkti. Bet jeigu pagrindinė priežastis yra būti maksimaliai laimingai, tai geriausia pirkti tai, kas atitinka vertybes“, – sakė profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius