-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar krentančios finansų rinkos sukuria galimybę sukaupti daugiau?

Šie metai finansų rinkose yra kupini neapibrėžtumo – pakilimus keičia didesni nuosmukiai, ir ne vienas pensijų fondų dalyvis svarsto, ką daryti. Nors neįmanoma visiškai išvengti trumpalaikių investicijų vertės svyravimų, jie neturi tokios didelės įtakos ilgalaikiam rezultatui, kaip gali pasirodyti. Ką kaupiantiems pensijai reikėtų žinoti, kai rinkose vyksta didesni svyravimai, pasakoja Paulius Kabelis, „SEB investicijų valdymo“ Investicijų valdymo grupės vadovas, rašoma pranešime spaudai.
Pensija
Pensija /  123rf.com nuotr.

Kaupimas pensijai – ilgalaikis procesas

Per visą kaupimo pensijai laikotarpį greičiausiai susidursite su daugybe didesnių ar mažesnių korekcijų finansų rinkose. Visgi nereikėtų pernelyg kreipti dėmesio į mėnesio, ketvirčio ar net metų rezultatą, nes istorija rodo, kad ilguoju laikotarpiu akcijų ir obligacijų rinkose uždirbama nemaža teigiama grąža. Laikinas investicijų vertės sumažėjimas nėra nuostolis tol, kol neparduodate šių investicijų.

Kaupkite reguliariai

Geriausias būdas iš dalies apsisaugoti nuo investicijų vertės svyravimų yra periodinės investicijos. Jei investavimo laikotarpis ilgas ir jūsų finansinė padėtis iš esmės nepasikeitė, galite apsvarstyti galimybę finansų rinkoms krentant kiek padidinti įmokas, nes rinkų nuosmukio metu investuoti pinigai duoda didesnę grąžą negu investuoti rinkų pakilimo laikotarpiu.

Antros pensijų pakopos įmokos į Jūsų pensijų fondą mokamos automatiškai kas mėnesį, o pasirinkus trečią pensijų pakopą rekomenduojama laikytis periodinio mokėjimo plano.

Įsitikinkite, kad kaupiate Jums tinkamos rizikos fonde

Visiškai išvengti turto vertės svyravimų investuojant ar kaupiant pensijai yra neįmanoma. Tačiau įvairių investicijų rizika yra skirtinga, todėl įsitikinkite, kad kaupiate tinkamos rizikos fonde. O tada (net ir padidėjus svyravimams rinkoje) laikykitės ilgalaikio taupymo plano ir nesistenkite nuspėti pokyčių rinkoje.

Antros pensijų pakopos dalyviams gyvenimo ciklo pensijų fondai užtikrina tinkamiausią investavimo strategiją, kuri nustatoma pagal kaupiančiųjų amžių. Jei kaupiate savo amžiaus asmenims skirtame antros pakopos pensijų fonde, nereikėtų jaudintis ir keisti savo fondo į mažiau rizikingą, nes dabartinio fondo strategija geriausiai atitinka Jūsų ilgalaikio pensijos kaupimo tikslus.

Nepriimkite emocijomis grįstų sprendimų

Kai rinkose vyksta didesni svyravimai, lengva pasiduoti emocijoms ir priimi neapgalvotus sprendimus. Tačiau būtent to ir reikėtų vengti. Nusiteikite, kad investicijų vertė gali svyruoti. Neįmanoma visiškai apsisaugoti nuo pensijų fondų turto nuvertėjimo trumpesniais laikotarpiais, todėl patartina tiesiog išlaukti, kol šis ekonomikos ciklo laikotarpis baigsis.

Pensija jau čia pat? Apsvarstykite galimybę pratęsti kaupimo trukmę

Jei nėra būtinybės sukauptą turtą panaudoti nedelsiant, verta apsvarstyti galimybę pratęsti kaupimo trukmę ir luktelėti, kol rinkos grįš į buvusį lygį, arba pasiimti tik dalį sumos. Kaupiantieji turi galimybę atidėti pensijų išmokų terminą ir palikti sukauptas lėšas toliau investuoti pensijų fonde bei laukti, kol padėtis rinkose bus palankesnė.

Dalyvių, kurie suėjus pensiniam amžiui pasirenka gauti periodines išmokas iš savo pensijų fondo, sukauptas turtas išmokamas dalimis, o likusi dalis paliekama toliau investuoti. Todėl tikėtina, kad rinkų smukimas sumažins artimiausių mėnesių išmokas, tačiau vėlesnės, rinkoms grįžus į ankstesnę padėtį, vėl turėtų būti didesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius