-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar mokesčių ir pensijų reforma neišvers iš posto S.Skvernelio?

Seimo opozicija teigia, kad iš Vyriausybės pasiūlytos mokesčių ir pensijų reformos po Seimo komitetų svarstymų liko tik skutai ir dėl to kaltina premjero Sauliaus Skvernelio frakcijos kolegas „valstiečius“. Opozicija svarsto, ar komitetuose įstrigusi Vyriausybės pateikta mokesčių ir pensijų reforma neišvers iš posto premjero S.Skvernelio.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šią savaitę planuotas reformos svarstymas plenariniame posėdyje nukeltas, nes vyriausybės parengtiems įstatymų projektams nepritarė pagrindiniai komitetai. Opozicija kalba girdėjusi, kad premjeras „valstiečiams“ grasino trauktis, jei jo vyriausybės pateiktiems įstatymų projektams Seimas nepritars.

Seimo Socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas mano, kad patys „valstiečiai“ registruoja tokias skubotas nesuderintas pataisas, prieštaraujančias vyriausybės projektams.

„Labai keista svarstymo stadija, nes teko girdėt, kad ministras pirmininkas, kalbėdamas apie šią pensijų ir mokesčių reformą, sakė, jeigu jai nebūtų pritarta, būtų išreikštas nepasitikėjimas vyriausybe. Pono Skvernelio situacija yra nepralošiama, lietuvių tauta mėgsta skriaudžiamus žmones, jeigu jis atsistatydina, jis tiesiog dar gauna ne vieną arklį, o kelis žirgus joti į prezidento postą, tai aš nenustebčiau, jei jis tokį žingsnį padarytų“, – sako A.Sysas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narės Ingridos Šimonytės teigimu, premjeras tiesiog ieško preteksto atsitraukti.

„Jeigu jis klausia, ar nebus mokesčių reformos, tai jau nėra mokesčių reformos, nebent mokesčių reformą ponas Skvernelis [kitaip] supranta. Jo tikslas mokesčių reformoje buvo sujungti darbdavio ir darbuotojų mokesčius, tai šitas elementas dar išlieka. Bet jeigu vis dėlto pažvelgsime į tai atviromis akimis, pamatysime, kad iš vyriausybės siūlymų liko tik skutai“, – aiškina I.Šimonytė.

Premjero kolega Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijoje, biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas nemano, kad premjeras trauksis.

„Na, būtų labai gaila, jei premjeras atsistatydintų, neteko girdėti tokių jo svarstymų, bet manau, kad jis rimtai žiūri į tai, kas vyksta Seimo komitetuose. Jeigu jau atšaukė vizitą į Izraelį, tai, matyt, rimtai daroma su vyriausybės pasiūlytomis reformomis“, – mano S.Jakeliūnas.

Didžiausios pačių „valstiečių“ kritikos sulaukė siūlymas 2 proc. mažinti „Sodros“ mokestį, kurį Seime buvo bandoma pakeisti į kompromisinį siūlymą procentu mažinti „Sodros“ mokestį ir procentu mažinti gyventojų pajamų mokestį, tačiau ir tam komitetai dar nepritarė.

„Rinkimų programoje buvo sudėlioti tos reformos apmatai, principai, tad jų reikia laikytis. Jeigu vyriausybė ateina su papildomais pasiūlymais, o, kaip minėjau, mokesčių mažinimas yra tikrai neplanuotas ir nenumatytas dalykas, tai reikia dėl to bent jau diskutuoti“, – dėsto S.Jakeliūnas.

„Valstiečių“ partneriai valdžioje „socialdarbiečiai“ nebalsavo už sutartą kompromisinį variantą ir ragina reformos svarstymą atidėti iki rudens.

„Mano patarimas būtų neskubėti, išdiskutuoti ir ramiai rudenį juos priimti. Įsivaizduokime, jeigu komitete negalime sutarti dėl vyriausybės pateiktų projektų, tai ką galime kalbėti plenariniame posėdyje“, – kalba Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos seniūno pavaduotojas Algirdas Butkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad visas problemas išspręs naujai įregistruotas bendras jo ir premjero S.Skvernelio reformos variantas.

„Šita Seimo dauguma priims sprendimus iki liepos 1 d. ir jokių problemų dėl tolimesnio vyriausybės darbo nekils, tai aš žinau šitai – taip bus, o opozicija eilinį kartą bus prisišnekėjusi.

Bus tas variantas, kurį vyriausybė suderino su Seimo dauguma. Iš esmės turėtų mano ir S.Skvernelio vardu registruotas kompromisinis pasiūlymas. [...] Yra ir S.Skvernelio parašas, kad nebūtų abejonių, kad jis yra kompromisinis ir čia niekas niekam jokių rankų nelaužė“, – LRT TELEVIZIJAI komentavo R.Karbauskis.

Premjeras, pasak jo atstovo spaudai, komentarus žada rytoj.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius