-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar tikrai tėvystės išmokos šiemet – drastiškai mažesnės?

Antrą vaiką sausį gimdyti turinti LRT.lt skaitytoja pasakoja, kad nemaloniai nustebo, kai pasidomėjusi pamatė, kad mažėja vaiko priežiūros išmoka. „Vos ne kiekvieną dieną transliuojama, kad didėja „vaiko pinigai“, kad artėja pensijų reforma, o kad tėvams, norintiems auginti vaikus, mažėja pajamos 100-ais eurų, niekas nediskutuoja“, – piktinosi ji. Tačiau „Sodra“ skelbia, kad išmokos nesikeičia. Skaitytoją suklaidinti galėjo prie išmokos nurodyti mažesni procentai.
Vaikystė
Vaikystė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiais metais įsigaliojo mokesčių reforma, pagal kurią sujungiami darbdavio ir darbuotojo mokami mokesčiai, todėl „ant popieriaus“ darbuotojai dabar uždirba 1,289 karto daugiau. Dėl to atitinkamai pasikeitė ir procentinė išmokų išraiška.

Lrt.lt nuotr. / „Sodros“ inf./Išmokų dydis
Lrt.lt nuotr. / „Sodros“ inf./Išmokų dydis

Iki 2019-ųjų: Jeigu vienas iš tėvų pasirinkdavo metų trukmės vaiko priežiūros atostogas, jam buvo taikoma 100 proc. buvusio uždarbio išmoka. „Pavyzdžiui, jei atlyginimas „ant popieriaus“ buvo 1000 eurų, tuomet „į rankas“ išmoka siekė 790 eurų, nes nuo išmokų atskaitoma 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio ir 6 proc. privalomojo sveikatos draudimo įmokų“, – aiškina „Sodra“.

Nuo 2019-ųjų: Jeigu vienas iš tėvų pasirenka metų trukmės vaiko priežiūros atostogas, jam taikoma 77,58 proc. buvusio uždarbio išmoka (nuo 1289 eurų „ant popieriaus“ atskaičius GPM ir sveikatos draudimo įmokas tai bus tie patys 790 eurų „į rankas“).

Jeigu pasirenkamos 2 metų vaiko priežiūros atostogos, nuo šiol mokama 54,31 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio dydžio išmoka pirmaisiais metais ir 31,03 proc. – antraisiais metais.

Kadangi apskaičiuojant sausį gimdysiančiai LRT.lt skaitytojai priklausančią išmoką bus remiamasi atlyginimu, kurį ji uždirbo dar iki mokesčių reformos, jis visų pirma bus padaugintas iš 1,289 – t.y. prilyginamas tam, kurį uždirbtų pagal dabartinę tvarką.

Mažesnius kompensacijų procentus gyventojai aptiks ir prie kitų išmokų, pavyzdžiui, ligos išmokos išraiška procentais dabar yra 62,06 proc. vietoje buvusių 80 proc.

„Sodra“ akcentuoja, kad, nepaisant procentinės išraiškos pasikeitimo, išmokų mokėjimo tvarka, stažo reikalavimai, išmokų, gaunamų „į rankas“, dydis liks tokie pat, kaip buvo ir iki šiol.

Savo atlyginimą po mokesčių reformos sužinoti galite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius