Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Argentinos kreditoriai reikalaus iš Lietuvos daugiau kaip 55 mln. litų

Argentinos kreditoriai ketina siekti, kad būtų įvykdytas šalies teismo priimtas sprendimas, kuriuo pripažintos didelės šioje šalyje veikusios ir seniai bankrutavusios Lietuvos valstybinės žvejybos įmonės skolos, rašo žvejybos informacijos portalas fis.com.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Jūra Žvejyba

Šiuo metu tarptautiniai teisininkai, kurie specializuojasi jūrų teisės srityje, nagrinėja laivų registrus ir bando įvertinti, ar tam tikri laivai galėtų būti konfiskuoti buvusios Lietuvos valstybinės žvejybos įmonės „Jūra“ skoloms kompensuoti.

Argentinos kreditoriai, remdamiesi daugeliu precedentų, viliasi, kad jų nuostoliai bus atlyginti.

1982 metais „Jūra“ Argentinoje įsteigė padalinį „Flota Estatal Lituania Jura SRL“, kuris 1997 metų rugpjūtį bankrutavo. Ji kartu su Argentinos įmone „Pescar“ buvo įsteigusi bendrą įmonę, kuri bankrutavo 1997 metų kovą.

Lietuviai pabėgo su savo laivais ir juose pakrautomis prekėmis, savo skolas palikę Argentinoje, rašo portalas. Vėliau jie išvežė iš Argentinos visus savo darbuotojus, siekdami nutraukti verslą ir atsikratyti susikaupusių skolų.

Bylą vėliau nagrinėjo Lietuvos teismas, skyręs griežtas bausmes keliems direktoriams, kurie nuteisti kalėti. Be to, ieškinius Argentinoje iškėlė įvairūs kiti kreditoriai. Šis teismo procesas jau užbaigtas ir priimtas sprendimas dėl daugiau kaip 20 mln. JAV dolerių atlyginimo, kuriam netaikomas senaties terminas.

Lietuvos Vyriausybė pertvarkė visą šalies žvejybos sektorių ir 2000 metais panaikino įmonę „Jūra“, kurios turtas, įskaitant žvejybos laivus ir įvairius įrenginius, buvo privatizuotas.

Didelė šio turto dalis buvo perduota grupei „Baltlanta“, kuri šiuo metu eksploatuoja laivus Šiaurės Afrikoje, daugiausia Mauritanijoje ir Senegale. Šios grupės valdomas laivynas šiuo metu yra didžiausias Baltijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius