-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėja deklaravimo startas: VMI per metus 34 tūkst. kartų pati nurašė skolas

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kitą savaitę skelbs pajamų deklaravimo „maratono“ startą – pateiks preliminariąsias deklaracijas. Per metus VMI 34 tūkst. kartų teikė nurodymus nurašyti skolas iš bankų sąskaitų, 12,4 tūkst. deklaracijų neteikusių gyventojų priminė apie prievolę, ir vis tiek dar liko 27 tūkstančiai skolininkų. Šiemet skolininkų susidarys mažiau, kadangi išnyko painiava dėl papildomo NPD tėvams.
Pajamų deklaravimas
Pajamų deklaravimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

VMI patvirtino, kad preliminarias deklaracijas elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) gyventojai atras kitą savaitę. Kaip ir kasmet, deklaracijas nevėluojant galima pateikti iki gegužės 2 dienos.

Pernai preliminariosios deklaracijos buvo suformuotos anksčiau – kovo 14 dieną.

„Preliminarias pajamų deklaracijas, VMI planuoja paskelbti kovo mėnesio antroje pusėje, kai tik į jas sukels visus turimus trečiųjų šaltinių – darbdavių, bankų ir kt. – duomenis. VMI preliminariąsias gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas pateiks EDS. Kaip jau įprasta, VMI informuos apie deklaravimo startą“, – teigia VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė–Šnirienė.

Ji patikino, kad pajamų deklaravimo tvarka nesikeičia – 2018 m. kaip ir ankstesnių metų pajamos bei pajamų mokestis deklaruojami Metinėje pajamų deklaracijoje (GPM308 formos 3 versija), o patogiausia tai padaryti bus internetu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pajamų deklaravimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pajamų deklaravimas

Dar nėra aišku, kiek gyventojų privalės pateikti pajamų deklaracijas – VMI dar nėra gavusi visų duomenų sąrašo sudarymui, taip pat duomenis tikslina.

Pernai deklaracijas už 2017 m. privalėjo pateikti daugiau kaip 687 tūkst. gyventojų, arba 2 proc. mažiau nei už 2016 metus. Tačiau deklaracijas pateikusių gyventojų skaičius dvigubai didesnis: už 2017 m. pajamas deklaravo 1,35 milijono gyventojų.

Pernai susigrąžino po 162 eurus

Iki šiol už 2017 metus teiktose pajamų deklaracijose 781 tūkstantis gyventojų deklaravo 127 mln. eurų GPM permokos – vidutiniškai kiekvienas susigrąžino 162 eurus.

Palyginimui, už 2016 m. pajamų deklaracijose 801 tūkst. gyventojų deklaravo 103 mln. eurų GPM permokos, arba vidutiniškai po 129 eurus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pajamų deklaravimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pajamų deklaravimas

Tačiau šiemet skaičiai bus mažesni – nuo 2018 metų nebeliko mokesčių lengvatos tėvams – vadinamojo papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio, o jį pakeitė „vaiko pinigai“. Tai reiškia, kad deklaracijose bus gerokai mažiau painiavos, kuri kildavo dėl šio PNPD taikymo – bus mažiau ir grąžintinų sumų, ir susidariusių nepriemokų.

Išlaidas, kuriomis gali būti mažinamos apmokestinamosios pajamos, už 2017 m. deklaravo – 289 tūkst. gyventojų, kai už 2016 m. deklaravo 298 tūkst. gyventojų. Gyventojai lengvatą gali taikyti investiciniam gyvybės draudimui, anksčiau gautoms būsto paskoloms ir pan.

Bandė skolas nurašyti 34 tūkst. kartų

VMI akcentuoja, kad dauguma mokesčių mokėtojų laiku deklaruoja ir susimoka pajamų mokestį. Tačiau ir pernai teko imtis kieto kumščio.

Per 2018 – 2019 m. buvo priimti 34 tūkst. nurašymo nurodymų išieškoti skolą (ne tik GPM) iš gyventojų sąskaitose esančių lėšų, duomenis pateikė VMI. Teikiant nurodymą išieškoma visa mokėtojo turima mokesčių skola, neišskiriant GPM.

Palyginimui, tai daugiau nei dvigubai mažiau nei pernai, kuomet buvo skelbiama, kad VMI per metus 84 tūkstančius kartų pati pasiėmė valstybei priklausančius pinigus.

Vis tik per metus gyventojų skolos sumažėjo.

Iš viso, už visus laikotarpius, kovo 12 d. buvo 27 tūkst. gyventojų, kurie valstybei skolingi 62 mln. eurų GPM, deklaruoto pateikus metinę GPM deklaraciją. Vieno skolininko vidutinė nepriemoka – 2,3 tūkst. eurų. Prieš metus tokių skolininkų buvo 28 tūkstančiai, o jų GPM skola – 69 mln. eurų (vidutiniškai po 2,5 tūkst, eurų).

Pateikus metinę GPM deklaraciją su mokėtina GPM suma ir jos nesumokėjus, VMI pirmiausia siunčia mokėtojams pranešimus apie neįvykdytas prievoles. Pranešimai yra skelbiami „Mano VMI“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VMI darbuotojos Palangoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VMI darbuotojos Palangoje

„Jei mokėtojas pranešimo neperskaito, jis siunčiamas paštu, deklaruojamu gyvenamosios vietos adresu. Jei mokėtojas po pranešimo gavimo nesumoka GPM, skola priverstinai nurašoma iš lėšų, esančių kredito įstaigų sąskaitose. Jei mokėtojas neturi sąskaitų kredito įstaigose arba jose nėra lėšų, priimamas sprendimas išieškoti skolą iš turto. Išieškojimo vykdymas perduodamas antstoliams, dėl ko gyventojai patiria papildomų išlaidų“, – procedūrą paaiškina S.Aliukonytė–Šnirienė.

12,4 tūkst. deklaracijų neteikusių asmenų gavo sąskaitas

Jei gyventojui susidaro gyventojo pajamų mokesčio nepriemoka, jis visais atvejais privalo pateikti pajamų deklaraciją ir skolą sumokėti. Deklaracijos nepateikus, skola neišnyksta – VMI apie tai primins, o nesulaukus reakcijos – skolą nusirašys.

„Vėluojantiems pateikti deklaraciją, pirmiausia, primename ir taip pat skatiname juos pareigą atlikti savarankiškai, lengvai ir paprastai. VMI darbuotojai susisiekia su mokesčių mokėtoju telefonu, e.paštu, paštu, per EDS siunčiami priminimai apie nepateiktą deklaraciją. Visgi kasmet turime grupę tokių, kurie VMI prašymų neišgirsta“, – sako S.Aliukonytė–Šnirienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Per metus priminimai išsiųsti 12,4 tūkst. gyventojų.

„Valdydama itin daug informacijos apie gyventojų pajamas ir sandorius, VMI apskaičiavo jiems 1,46 mln. eurų mokėtiną GPM sumą, gyventojams beliko tik per 10 d. pateikti deklaraciją ir sumokėti. Beveik 3 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas ir VMI apskaičiuotas mokėtinas GPM sumas už 2017 metus sumokėjo savarankiškai. Nesumokėjusiems pritaikytos tos pačios išieškojimo priemonės“, – sako VMI atstovė.

Anot jos, taip siekiama lygiateisiškumo pareigingų ir savarankiškai mokesčius sumokančių gyventojų atžvilgiu.

Dažniausios klaidos, pildant pajamų deklaraciją

  • Deklaruojamos ne visos pajamos iš individualios veiklos.
  • Pamirštama deklaruoti NT nuomos pajamas už išnuomotą butą, namą ar žemę.
  • Deklaruojamos įmokos už studijas, nors jas jau deklaravo kitas šeimos narys.
  • Gyvybės draudimo išmokas deklaruojamos prie neapmokestinamųjų pajamų, nors jos dažnais atvejais yra apmokestinamos.
  • Preliminarios deklaracijos L priede gyventojas neteisingai parenka išlaidų rūšies kodus, pvz. studijų įmoka turi būti nurodoma kodu 2, o grąžinta paskola už studijas turi būti deklaruojama kodu 5.
  • Deklaruojama neteisinga turto įsigijimo kaina. Gyventojas šią reikšmę turėtų įrašyti iš turto įsigijimo dokumentų, tačiau ne visuomet juos išsaugo.
  • Neteisingai pasirenkamas individualioje veikloje taikomas apskaitos principas. Jei gyventojas, vykdantis individualią veiklą yra PVM mokėtojas ar yra priskyręs veiklai savo turtą, tuomet jis negali rinktis pajamų pripažinimui pinigų principo.
  • Deklaruoja išskaičiuotą gyventojų pajamų mokestį (GPM) nuo individualios veiklos, NT, vertybinių popierių pardavimo pajamų, kai GPM nuo tokių pajamų nėra išskaičiuotas.
  • Nedeklaruoja iš užsienio valstybių gautų pajamų.

Gyventojai taip pat gali pasinaudoti amnestija

Gyventojai, kurie 5 metus vengė deklaruoti „pamirštas“ pajamas, šiuo metu gali mokesčius susimokėti be jokių baudų ir delspinigių – jiems taip pat galioja šiemet paskelbta mokesčių amnestija.

„VMI primena, kad 2019 m. pirmą pusmetį, iki š. m. liepos 1 d., visiems mokesčių mokėtojams yra suteikiama vienintelė galimybė deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir mokesčius sumokėti be jokių delspinigių ar baudų. Tokia proga yra suteikiama pirmą bei vienintelį kartą ir ateityje analogiška galimybe pasinaudoti mokesčių mokėtojai nebegalės. Atleidimas nuo delspinigių ir baudų už praeityje nesumokėtus mokesčius taikomas visiems – ir gyventojams, ir įmonėms, jei jie nėra bankrutuojantys, bankrutavę ar restruktūrizuojami“, – sako VMI atstovė.

123RF.com nuotr./Inspektorius tikrina dokumentus
123RF.com nuotr./Inspektorius tikrina dokumentus

Gyventojams tereikia patikslinti ar pateikti ankstesnes deklaracijas, ir susimokėti papildomą „pamirštą“ GPM sumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius