-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant ECB posėdžiui, tikimasi tolesnės paramos euro zonai

Europos Centrinis Bankas (ECB) gali paskelbti apie naują obligacijų supirkimo programą, kurios vertė gali siekti šimtus milijardų eurų, skirtą padėti blokui toliau kovoti su pandemijos sukelta krize, prognozuoja analitikai.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kai kurie politikos formuotojai ragina atsisakyti ECB nustatytų vyriausybės skolų pirkimo apribojimų, kad pakurstytų augimą ir infliaciją, o artėjantis ECB posėdis taip pat bus pirmasis po Vokietijos Konstitucinio Teismo nutarimo priėmimo, kuriame raginama suvaržyti ECB galias.

„Manome, kad ECB įtrauks ne mažiau nei dar 500 mlrd. eurų į kovo mėnesį patvirtintą 750 mlrd. eurų vertės specialiąją pandeminės pirkimo programą (angl. Pandemic Emergency Purchase Programme, arba PEPP), pažymėjo „Capital Economics“ analitikas Andrew Kenninghamas.

Jei ECB išlaikys dabartinį valstybės ir įmonių skolų supirkimo tempą, „visas paketas bus išnaudotas iki spalio pradžios“, – pridūrė jis.

„Vieninteliai klausimai yra būtent tai, kokie pokyčiai bus paskelbti ir kada“, – pridūrė analitikas.

Už rinkos operacijas ECB atsakinga Isabel Schnabel praėjusią savaitę pakartojo, kad ne tik PEPP apimtis gali būti padidinta, bet ir programos sudėtis ir trukmė, o kai kurie analitikai prognozuoja, kad programa bus pratęsta nuo šių metų pabaigos iki 2021 metų rugsėjo mėnesio.

Be strategijos, taip pat laukiama ECB ketvirtinės augimo ir infliacijos prognozės, nes sausio kovo mėnesių skaičiavimai buvo sudaryti dar prieš prasidedant koronaviruso pandemijai.

ECB vadovė Christine Lagarde (Kristin Lagard) praėjusią savaitę prognozavo, kad 2020 metais euro zonos ekonomika susitrauks 8–12 proc., prieš atsigaudama 2021-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius