Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artūras Zuokas: išsigandę mokesčių apleistos žemės Vilniuje savininkai pradėjo tvarkytis

Vilniaus meras Artūras Zuokas tvirtina, kad šiemet žemės mokesčio miestas surinks apie 7 mln. Lt. Esą sumos būtų visiškai kitokios, bet praėjusios kadencijos Seimas priėmė įstatymą, pagal kurį bankai ir kitos finansinės institucijos neprivalo mokėti nekilnojamojo turto (NT) mokesčio. Todėl, mero teigimu, pernai Vilnius prarado 18 mln. Lt pajamų.
Nenaudojamos žemės sklypas Vilniuje
Apleistas žemės sklypas Vilniuje / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Kiek šiemet bus surinkta žemės mokesčio, A.Zuokas kol kas pasakyti negalėjo – tai turėtų paaiškėti po lapkričio 15-osios, kai sueis mokėjimo terminas. Tačiau jau dabar meras tvirtino pastebįs, kad žemės savininkai sostinėje linkę tvarkytis.

„Žmonės pradėjo rūpintis savo žeme – pjauti žolę, rinkti šiukšles, žiūrėti, kad ji nebūtų apleista, jos savininkai stengiasi nepatekti tarp tų, kurie moka 3 proc. žemės mokesčio tarifą. Taip pat jaučiame judėjimą: žemės savininkai subruzdo kažką statyti ar tiesiog parduoti, o ne laukti, gal po 10 ar 20 metų ta žemė bus brangesnė“, – aiškino A.Zuokas.

3 proc. tarifas bus taikomas apleistai žemei.

Vilniaus meras tik apgailestavo, kad šis mokestis nepalies „didžiųjų žemės turėtojų – bankų ir finansinių institucijų“: „Seimas pagal Finansų ministerijos teikimą prieš dvejus metus bankus ir lizingo kompanijas atleido nuo NT mokesčio, taip pat – ir žemės mokesčio. Pernai dėl šitos pataisos netekome 18 mln. Lt.“

A.Zuokas taip pat pasipiktino trečiadienį išsakytomis mintimis, kad jeigu Lietuva peržiūrės pelno mokestį, Skandinavijos bankai trauksis iš mūsų rinkos. „Skandinavai garsėja kaip etiškos kompanijos, skandinavų verslas socialiai atsakingas, puikiai supranta, kad reikia dalintis pelnu su visuomene, mokėti mokesčius, todėl toks pareiškimas, mano manymu, yra neatsakingas“, – sakė A.Zuokas, dar kartą pabrėždamas, kad bankai ir lizingo bendrovės privalėtų mokėti NT mokesčius, jeigu jau Seimas svarsto galimybę NT mokestį įvesti visiems ar bent daliai gyventojų.

Kitąmet NT mokestis Vilniuje visiems pastatams nuo 0,8 proc. didės iki 1 proc., išskyrus viešbučių, maitinimo įstaigų ir poilsio paskirties statinius – jiems NT mokestis didės nuo 0,5 iki 0,7 proc. Daugiausiai – nuo 1 iki 2,5 proc. – mokėti privalės apleistų pastatų savininkai. Apleistos žemės sklypams bus taikomas 3 proc. mokestis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius