Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arūno Šikštos gyvenimo viražas: nuo geriausio CEO ir rekordinės algos iki antstolių ir kreditorių taikinio

Vadovas su didžiausiu atlyginimu Lietuvoje, anksčiau vairavęs didžiausią telekomunikacijų bendrovę ir banką, aukštąją mokyklą, šiandien Arūnas Šikšta yra medžiojamas antstolių ir kreditorių. Kaip atsitiko, kad vienas talentingiausių ir brangiausių Lietuvos vadybininkų šiandien skęsta skolose, o jo prabangius namus bandoma parduoti?
Arūnas Šikšta
Arūnas Šikšta / 15min, Aruodas.lt ir 123RF nuotr.

Metų CEO, per mėnesį uždirbdavęs apie 80 tūkstančių litų, šiandien priverstas gesinti skolų gaisrus. A.Šikšta pripažįsta, kad jų susikaupė, vėluoja atsiskaitymai, tačiau tvirtino, kad dirbama ties tuo.

Paskolino drąsiai žinomam verslininkui

Kai verslo visuomenėje gerai žinomas A.Šikšta 2018 m. vasarą užsuko į Vilniaus pakraštyje esančią „Veikos“ įmonę, čia jo jau laukė. Verslininką siejo pažintys su šios bendrovės kai kuriais asmenimis. A.Šikšta tuo metu buvo įsigijęs konsultacijų kompaniją „Financial Management Group“, o į dažus tapetams gaminančią „Veiką“ jis užsuko ko ir buvo susitaręs – paskolos.

„Veika“ nuotr. /Bendrovė „Veika“
„Veika“ nuotr. /Bendrovė „Veika“

Vidutinio dydžio sėkmingai veikianti įmonė turėjo laisvų apyvartinių lėšų, o A.Šikštos reputacija abejonių nekėlė – juk jis buvęs „Teo LT“, taip pat tuometinio „Hansabanko“ vadovas, vadovavęs Vilniaus universiteto Tarptautinei verslo mokyklai. 2011 metais „Verslo žinios“ jį išrinko metų CEO. O šiuo metu jis Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos prezidentas.

Tad „Veika“ drąsiai jam paskolino 750 tūkstančių eurų. Sutartis sudaryta pusmečiui, o A.Šikšta pasižadėjo mokėti ir palūkanas.

Kai atėjo atsiskaitymo diena, žinomas verslininkas delsė skolą padengti, kol galiausiai su juo bendravimas visai nutrūko – bent jau taip teigia bendrovės atstovai.

Laukia ir estai, ir lietuviai

„Veikos“ vadovai tik praėjusiais metais pradėjo domėtis A.Šikštos skolomis ir paaiškėjo – tokių kreditorių ne vienas ir ne du. Galiausiai pasitelkti antstoliai.

„Šiandien jis atitinka tipiško skolininko įvaizdį – galvą slepia smėlyje lyg strutis. Galėtų bent jau išgelbėti savo reputaciją“, – 15min sakė „Veikos“ ir dar vieno kreditoriaus interesus ginantis antstolis Irmantas Gaidelis.

Panašios sumos laukia ir estai. Šios šalies investicinė bendrovė „Viridis Invest“ iš A.Šikštos iki šiol siekia atgauti daugiau nei 800 tūkstančių eurų.

Antstoliai dar pernai liepą areštavo 100 proc. A. Šikštai priklausančių apskaitos bendrovės „Financial Management Group“ akcijų ir bandė jas parduoti varžytinėse, tačiau nesėkmingai – niekas nepirko.

„Turime tam tikrų komercinių sutarčių, atsiskaitymai vėlavo ir teisiškai tiesiog papuolėme į terminą uždarymo. Dar turime gerokai laiko, atsiskaitymai vyksta ir bus uždaryti“, – tuomet BNS sakė A.Šikšta. Tačiau skolos taip ir liko.

Stebisi, kad nebendrauja

Antstoliai stebisi, kad visuomenėje gerai žinomas verslininkas, vadovas nėra linkęs bendradarbiauti su jais.

Kreditorių interesus ginanti antstolė Asta Stanišauskaitė 15min sakė, kad A.Šikšta nelinkęs į bendradarbiavimą. „Gera reputacija nepadeda išieškoti skolos – reikia abipusių pastangų“, – užsiminė ji.

Antstolė neslėpė – nepanašu, kad A.Šikšta imtų grąžinti skolas, jis nesutinka mokėti dalimis ar parduoti kilnojamą turtą. „Buvome sugalvoję įvairių variantų, tačiau tik mūsų pastangų nepakanka“, – sakė ji.

Tiesa, A.Šikšta dar nuo 2017 metų bando parduoti savo prabangų namą Trakuose su vaizdu į pilį. Gali būti, kad už gautą sumą jis padengtų dalį savo skolų.

aruodas.lt nuotr/Parduodamas namas Trakuose
aruodas.lt nuotr/Parduodamas namas Trakuose

15min apie tai yra rašęs. 421 kvadratinio metro namas iš tiesų yra išskirtinis, tačiau neeilinė ir jo kaina – 1,7 mln. eurų.

Pardavus jį antstoliai galėtų padengti dalį paskolų? Šie abejoja. „Jei kaina būtų mažesnė, tai galbūt kas nors ir įsigytų, bet manau, kad A.Šikšta tyčia kainos nemažina. Mano nuomone, jis galėtų parduoti šį namą, jei norėtų“, – įsitikinęs antstolis I.Gaidelis.

aruodas.lt nuotr/Parduodamas namas Trakuose
aruodas.lt nuotr/Parduodamas namas Trakuose

Tiesa, parduoti jį būtų ne taip paprasta – turtas yra areštuotas už skolas. „Bet jei rastų pirkėją, manau, kad areštas būtų panaikintas“, – teigė antstolis.

Nepavyko iškelti bankroto bylos

A.Šikštos kreditorių sąrašas – netrumpas. Neoficialiomis žiniomis, skolas iš jo bando atgauti bent kelios finansinės kompanijos, o bendra skolų suma gali siekti kelis milijonus eurų. Tačiau antstoliai abejoja, ar bent dalį pavyks atgauti.

Kreditoriai skolas bando atgauti per teismus. Pavyzdžiui, „Veika“ kreipėsi į teismą dėl bankroto iškėlimo A.Šikštos įmonei. Tačiau teismas atsisakė skelbti bankrotą „Financial Management Group“ .

Pastarosios atstovai tvirtino teismui, kad įsipareigojimai siekia 1,5 mln. eurų, o turto balansinė vertė yra 2 mln. Eur. „Todėl nėra pagrindo teigti, kad atsakovė yra nemoki“, – konstatavo Vilniaus apygardos teismas 2020 m. sausio 2 d. Vėliau tą patį konstatavo ir Apeliacinis teismas.

Verslininkai stebisi – A.Šikšta nei skolas grąžina, nei bankrotui ryžtasi.

Tiesa, konstatuota, kad direktorius ir akcininkas A.Šikšta atsisako teikti informaciją antstoliui, vykdančiam išieškojimą.

Tapo draudimo kompanijos Ukrainoje akcininku

Šiandien „Financial Management Group“ iš esmės neveiksni, neveikia ir jos interneto svetainė. Tiesa, A.Šikštos skolininkai sako žinantys, kad jo konsultacijų verslas kitose šalyse veikia, tačiau antstoliai nepasiekia kitų jurisdikcijų.

Buvęs stambių kompanijų vadovas investuoja Ukrainoje. Ukrainos verslo leidinys „Delo“ praėjusių metų kovą publikavo interviu su A.Šikšta apie jo investicijas į šios šalies ne gyvybės draudimo kompaniją „Guardian“ (buvęs „Ukrfinpolis“.)

Arūnas Šikšta investavo į Ukrainą
Arūnas Šikšta investavo į Ukrainą

„Mano aktyvai leidžia tapti vieninteliu akcininku daugelyje verslų. Tai priklauso nuo mano noro ir finansinių galimybių“, – kalbėjo interviu A.Šikšta.

A.Šikšta: „Vyksta procesas“

Pats A.Šikšta neneigia susidariusių skolų, tačiau tikina, kad „dirbama su tuo“. Pasak jo, dabar tuo užsiima teisininkai. „Vyksta teisinė diskusija dėl sumų“, – 15min sakė jis.

A.Šikšta pabrėžė, kad kreditoriai turi garantijas, o visas procesas priklauso ne tik nuo kreditorių. „Yra ir kitų aplinkybių“, – pabrėžė jis.

Verslininkas pripažino, kad atsiskaitymai vėluoja, bet tuo pačiu auga ir palūkanos. Todėl esą kreditoriai vis tiek uždirbs.

O kaip susidarė tokios skolos? A.Šikšta sakė neprivalantis pasakoti privataus verslo detalių, tačiau minėjo ekonomines turbulencijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius