Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 03 /15:54

Arvydas Sekmokas: elektros kupra kitąmet bus 117–234 mln. Lt sunkesnė

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pareiškė, kad elektra vartotojams kitąmet gali brangti maždaug 1–2 centais.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, pernai šalyje suvartota 11,69 TWh elektros energijos. Skaičiuojant pagal vidutinę elektros kWh kainą, už elektrą tada buvo sumokėta per 5 mrld. Lt.

Jeigu pasitvirtintų energetikos ministro skaičiavimai ir elektra nuo Naujųjų metų brangtų centu, už tokį patį kiekį elektros energijos šiemet tektų sumokėti 117 mln. Lt daugiau, elektrai brangus 2 ct – 234 mln. Lt daugiau.

Belieka viltis, kad neišsipildys energetikos viceministro Kęstučio Žilėno praeitą savaitę išsakyta prognozė apie elektros kainos augimą 5 ct. Tuomet už elektrą šiemet atseikėtume beveik 600 mln. Lt daugiau nei pernai, jei būtų suvartotas toks pat elektros energijos kiekis.

Labiau brangs bei pigs

„Daug neaiškumo dar yra, tai dabar bandyti kalbėti apie elektros kainą yra tarsi bandyti kalbėti apie nieką“, – bandymus prognozuoti elektros kainą skeptiškai vertino didžiausios Estijos bendrovės „Eesti Energia“ antrinės įmonės Lietuvoje „Enefit“ vadovas Liudas Liutkevičius.

Visgi pastaruoju metu smarkiai augusios dujų kainos esą sudaro prielaidą ir elektros brangimui, nes Lietuva, kuri pasigamina pusę jai reikalingos elektros energijos, 90 proc. energijos pasigamina degindama gamtines dujas.

„Ten, kur elektros energijos gamybai reikalingos dujos, natūralu, jeigu brangsta kuras, brangsta ir produktas“, – 15min.lt sakė L.Liutkevičius.

VKEKK specialistai tikrai neleis nuskriausti vartotojo.

Tačiau jau dabar sakyti, kad elektra brangs, esą netikslu: „Bendro kainų didėjimo gal ir galima tikėtis, nes aplinkui brangsta ištekliai, bet kokio dydžio jis bus ir ar išvis jis bus, dar neaišku. Aš nedrįsčiau sakyti, kad brangs. Kad mažės, tikimybė mažesnė, bet kad brangs, irgi dar ne konstanta. Reikia šiek tiek kantrybės – leiskit pasidarbuoti VKEKK, jie tikrai išeis su skaičiais ir pagrindimais. Ten žmonės yra pakankamai stiprūs ir jie tikrai neleis nuskriausti vartotojo.“

Gąsdinama ir žymesniu brangimu

Apie tai, kad elektra turbūt brangs, 15min.lt jau rašė pirmadienį. Energetikos viceministras K.Žilėnas televizijai TV3 buvo prasitaręs, kad viena elektros energijos kWh kitąmet galėtų brangti maždaug 5 centais. Be to, neatmesta galimybė, kad gali būti panaikintos lengvatos tiems gyventojams, kurie naudoja elektrines virykles – jiems už elektrą gali tekti mokėti tiek pat, kaip ir visiems kitiems.

Tiesa, Energetikos ministerija puolė neigti, kad elektra nuo kitų metų brangs 5 centais, bet tokios galimybės nepaneigė. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas, duodamas interviu Lietuvos radijui, teigė, jog būsimą elektros brangimą motyvuoti augančiomis dujų kainomis nėra labai rimtas argumentas.

Pasak K.Glavecko, elektros pabrangimas 5 ct būtų žymus. Nuo jo nukentėtų ne tik gyventojai, bet ir verslininkai, nes sumažėtų jų konkurencingumas, smarkiai išaugtų gamybos išlaidos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius