-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Arvydas Sekmokas: Rusija neturės išskirtinių dujų teisių ES

Lietuva sulaukė užtarimo Briuselyje dėl dujų ūkio pertvarkymo. Tai galima laikyti savotišku Lietuvos politiniu laimėjimu, rašo „Verslo žinios“.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Rusija

„Europos Komisija užtikrina: iki 2015 metų Europoje bus bendra energetikos rinka ir vienodos sąlygos visiems jos dalyviams, įskaitant Rusiją“, – teigė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Pirmadienį po ES Vadovų Tarybos už energetiką atsakingų šalių narių ministrų posėdžio Briuselyje A.Sekmokas patikino, kad Europa nubrėžė, jog Rusija neturės išskirtinių sąlygų prekiauti dujomis šioje rinkoje.

Energetikos ministras „Verslo žinioms“ taip pat sakė, kad artimiausioje ateityje energetikos ūkiui pertvarkyti ES skirs nuo 800 mln. iki l mlrd. eurų per metus.

„Europoje pripažįstama, kad energetikos ūkis turi būti grįstas rinkos pagrindais, tačiau visų ES šalių sujungimo elektros laidais ir dujotakiais planas yra politinis, todėl jo pagrįstumas bus vertinamas ne vien rinkos principais“, – sakė A.Sekmokas.

Komisaras Guentheris Oettingeris (Giunteris Otingeris), Rusijos žurnalisto paprašytas komentaro dėl Rusijos įrodinėjimų apie ES trečiąjį energijos paketą, neva diskriminuojantį Rusijos partnerius, pirmadienį pakartojo Lietuvai palankią poziciją.

„Jeigu manote, kad Lietuvoje diskriminuojami Rusijos energetikos investuotojai, priminsiu, kad tik mažiau nei 40 proc. akcijų bendrovės, iš kurios ketinama atskirti magistralinius dujotiekius (“Lietuvos dujų„ – VŽ), valdo Rusijos kompanija, kita tiek priklauso Europos koncernui“, – kalbėjo G.Oettingeris ir pabrėžė, kad Europos kompanijai taikomos tos pačios taisyklės.

Pasak dienraščio, kuris remiasi neįvardijamais šaltiniais, Rusijos atstovai kryptingai siekė viešo Lietuvos pasmerkimo iš kurio nors aukšto ES pareigūno dėl, jų nuomone, „neteisingos, pažodžiui įgyvendinamos trečiojo energetikos paketo versijos“. Tačiau ketvirtadienį ir EK prezidentas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozas), ir komisaras G.Oettingeris Rusijos atstovams priminė apie kiekvienos ES šalies narės teisę pasirinkti trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo versiją.

G.Oettingeris teigė, jog siekdama užsibrėžtų tikslų ES turės efektyviau išnaudoti dabartinius finansų išteklius. A.Sekmokas pripažino, kad dėl ES finansų teks kautis rimtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius