Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Asbestui šalinti – tik privati parama

Pagal sukurtą Asbesto šalinimo programą pavojingų cheminių medžiagų turintiems pastatų stogams pakeisti valstybė senokai žada tokių namų savininkams skirti kompensacijas. Tačiau pažadai sensta nevykdomi, nes biudžetas dabar kiauras. Tad valstybės idėja panaudojama tik komerciniais tikslais.
Kol kas Lietuvai nebuvo galimybòs gauti lėšų stogų atnaujinimo kompensacijoms mokėti iš Europos Sąjungos biudžeto.
Kol kas Lietuvai nebuvo galimybòs gauti lėšų stogų atnaujinimo kompensacijoms mokėti iš Europos Sąjungos biudžeto. / „Lietuvos žinių“ archyvo nuotr.
Temos: 2 Šiferis Asbestas

Nuosavų namų su sena stogų danga, kurioje yra nuodingos cheminės medžiagos – asbesto, savininkai jau daug metų laukia valdžios vis žadamos galimybės pasikeisti stogus valstybei remiant. Tačiau Asbesto šalinimo programa 2008-2013 metams patvirtinta po ilgų kalbų tik 2008-aisiais, o reali parama stogo dangos keitimo darbams numatyta tik 2011 metais.

Šiam tikslui ketinama panaudoti vos 23 mln. litų biudžeto lėšų. Tad visai nežinia, kiek žmonėms teks laukti paramos iš tikrųjų ir kokio dydžio jos gali tikėtis. Mat preliminariai skaičiuojant paaiškėjo, kad pakeisti visoje Lietuvoje esančius asbestinius stogus kainuotų 6 mlrd. litų. Suma pasirodė biudžetui neįveikiama, todėl dėl paramos konkrečiam namui ar savininkui dydžio neapsispręsta.

Į Lietuvą asbestas ir jo gaminiai sovietinės okupacijos laikais buvo vežami iš Rusijos, kurioje yra chrizotilo ir amfibolų telkinių.

Tuo metu komercinės struktūros naudojasi valstybės pamėtėtu šūkiu pažadų sugundytiems klientams privilioti. Bendra Lietuvos ir Vokietijos įmonė „Eternit Baltic" skelbiasi, neva per krizę nusprendę pasikeisti stogo dangą gyventojai gaus puspenkto tūkstančio litų kompensaciją.

Aplinkos ministerija (AM) ginasi, kad su šia prekybine akcija valstybės biudžetas neturi nieko bendra ir ji yra grynai komercinė, taigi kalbama esą ne apie kompensaciją, o apie kainų nuolaidą.

Kompensacijoms lėšų nėra

AM Aplinkos kokybės departamento direktorius Arūnas Čepelė nustebo išgirdęs apie minėtos stogo dangos gamintojos siūlomas kompensacijas pirkėjams. Jo teigimu, tokios kainos dalies kompensacijos yra tik komercinis pasiūlymas, su kuriuo valstybinė Asbesto šalinimo programa neturi jokio ryšio. Jis užtikrino, kad ši dalies kainos kompensacija vykdoma ne iš valstybės biudžeto lėšų, nors akcijos reklama kai kuriuos pirkėjus kaip tik tuo įtikino.

„Kompensacijos už stogo keitimą, siekiant pašalinti pavojingą sveikatai dangą, kurioje yra asbesto, valstybės programoje numatytos mokėti tik nuo 2011 metų. Tačiau kompensavimas buvo planuotas tuo metu, kai apie krizę net nebuvo galvota, tad dėl susidariusios sudėtingos finansinės padėties kompensavimas gali būti nukeltas dar keletui metų. Kiek žinau, pinigų šiai programai tikrai nėra", – kalbėjo jis.

A.Čepelė teigė, kad iki 2011 metų savivaldybės turės atlikti išsamius savo teritorijose esančių pastatų stogų tyrimus, o pretenduoti į valstybės kompensaciją galės tik tie gyventojai, kurių namų stogai yra pavojingi sveikatai.

Aplinkos kokybės departamento direktorius pabrėžė, kad kol kas Lietuvai nebuvo galimybės gauti lėšų tokioms kompensacijoms mokėti iš Europos Sąjungos biudžeto, tačiau neneigė, kad tokia galimybe bus galima pasinaudoti ateityje. Šiandien yra tik patvirtinta programa ir stogų inventorizacijos tvarka. Inventorizaciją turėtų atlikti savivaldybės.

Nuolaidos visiems

Programos „Asbestui NE" iniciatore save vadinančios UAB „Eternit Baltic" rinkodaros vadovas Vytautas Miniotas LŽ aiškino, kad pasinaudoti šios bendrovės surengta prekybine akcija, kurią jis vadina kompensavimu, gali visi gyventojai, norintys pasikeisti namų stogų dangą. Nors valstybės sumanytos programos tikslas yra šalinti stogo dangą, kurios sudėtyje yra vėžį sukeliančio asbesto, pigiau nusipirkti šios bendrovės produkcijos gali ir tie, kurių pastatų stogai neturi minėtos nuodingos cheminės medžiagos.

„Mes negalime patikrinti, kokius stogus pirkėjai atnaujina. Patikros mechanizmas būtų per brangus ir mes kartu su pardavėjais negalėtume pateikti produkcijos už tokią žemą kainą. Pirkėjai, kurie nori pasikeisti stogo dangą, neturi pateikti jokių dokumentų. Beveik visi atnaujinami stogai yra asbestiniai. O ekonomikos padėtis yra tokia, kad nauja statyba beveik nevyksta", – apie kainų nuolaidų priežastis ir principus dėstė jis.

Programos „Asbestui NE" svetainėje nurodoma, jog gyventojai gali pretenduoti į vadinamąsias kompensacijas iš stogo dangos gamintojų, pardavėjų ir stogdengių, kurie dalyvauja minėtoje programoje. „Visa kompensacija žmogui gali siekti vidutiniškai apie 4500 litų, atsižvelgiant į pasirinktos dangos rūšį bei įsigyjamą jos kiekį. Paprastai stogo danga kainuoja nuo 35 litų už kvadratinį metrą, pridėjus stogo pakeitimo darbus bendra suma pakyla iki 70–100 litų už kvadratą, nelygu regionas, pasirinkta danga, stogdengiai ir pan. Pastato stogo pakeitimo kainai siekiant apie 15–20 tūkst. litų, minusuojama kompensuojama suma – puspenkto tūkstančio litų", – dėstė įmonės atstovas.

V.Miniotas tikino, kad programoje dalyvaujančių įmonių teigimu, jaučiamas gyventojų suaktyvėjimas bei domėjimasis galimybe pigiau pasikeisti stogo dangą, tačiau jam buvo sunku tiksliai pasakyti, kiek gyventojų pasinaudojo siūlomomis nuolaidomis.

Faktai

Ekspertų vertinimais, Lietuvoje gali būti sunaudota apie 1 mln. tonų asbestcemenčio gaminių, iš kurių apie 96 proc. sudaro šiferinė stogų danga.

Į Lietuvą asbestas ir jo gaminiai sovietinės okupacijos laikais buvo vežami iš Rusijos, kurioje yra chrizotilo ir amfibolų telkinių.

Visos asbesto atmainos pripažintos I kategorijos kancerogenais.

Asbesto kancerogeninis poveikis žmogaus sveikatai ilgalaikis, liga gali užklupti po 20 ar net daugiau metų.

Remiantis Higienos instituto mokslininkų atliktų tyrimų rezultatais, kasmet Lietuvoje nustatoma apie 1500 naujų plaučių vėžio atvejų, iš jų apie 50 per metus gali būti sukelti asbesto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius