Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Sekmokas: dėl gamtinių dujų kainų su „Gazprom“ turi tartis visa Europa

Europos Sąjunga laimėtų, jei su Rusijos dujų milžinu „Gazprom“ derėtųsi dėl dujų kainos visai Europai, teigia Lietuvos energetikos ministras.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Svarbesnė klausimo pusė ta, kad Europos Sąjunga turėtų su „Gazprom“ kalbėti vienu balsu. Dujų kaina Europos Sąjungos šalims turėtų būti viena ir atskirų šalių derybos dėl skirtingos kainos būtent vienai ar kitai šaliai ir yra problema, nuo kurios mes kenčiame, mokame kitokią, aukštesnę kainą. Pirmas dalykas, kurį aš planuoju daryti, tai per būsimą susitikimą su paskirtuoju energetikos komisaru toliau kelti klausimą dėl Europos kalbėjimo vienu balsu. Tai yra viena priemonė, kurios mes galėtume siekti teisingesnės kainos, rinkos kainos“, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė Arvydas Sekmokas.

Apie būtinybę Europai kalbėti vienu balsu jis teigė priminsiąs paskirtajam energetikos komisarui Giuntheriui Oettingeriui.

Anot A.Sekmoko, santykiai su „Gazprom“ yra komerciniai.
„Apmokame už tiekiamas dujas pagal principą „take or pay“. Aš nematau pagrindo, kodėl „Gazprom“, turėdamas tiekimo monopolį, staiga pagal vienokius ar kitokius prašymus turėtų koreguoti kainas. Jie kainą nustato tokią, kokią jie galėtų gauti kaip monopolinis tiekėjas. Aš abejoju, ar tokie prašymai turėtų esminę įtaką“, – sakė energetikos ministras.

Jo teigimu, antras galimas sprendimo būdas – alternatyvus dujų tiekimas.
„Trečias sprendimo kelias yra trečio paketo nuostatų įgyvendinimas, kur tiekimo, skirstymo bei perdavimo veiklos yra atskiriamos. Būtent tokias kelias turėtume siekti tokių kainų, kurios yra rinkos kainos, pagrįstos visoms Europos Sąjungos šalims“, – teigė A.Sekmokas.

„Lietuvos dujos“, kurių vienas akcininkų yra „Gazprom“, pirmadienį pareiškė, kad atsiriboja nuo laikraščio „Kommersant“ paskleistų teiginių, neva Lietuvos įmonė su „Gazpromu“ derasi dėl dujų kainų.

„Derybų su savo partneriais bendrovė nekomentuoja“, – pranešė „Lietuvos dujų“ atstovė spaudai Sigita Petrikonytė–Jurkūnienė.

Pasak Lietuvos spaudos, „Lietuvos dujos“ vasarį inicijavo derybas su „Gazprom“ dėl palankesnės dujų kainos.

„Gazprom“ vasario pradžioje pranešė, kad Rusijos į Europą eksportuojamų gamtinių dujų kainų vidurkis šiemet pakils 10 proc. – iki 326 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų pernai.
„Lietuvos dujos“ pernai užėmė apie 40 proc. Lietuvos gamtinių dujų rinkos.

Vokietijos „E.ON Ruhrgas International“ priklauso 38,9 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, Rusijos „Gazprom“ – 37,1 proc., valstybei – 17,7 proc., o 6,3 proc. priklauso smulkiesiems investuotojams.

„Lietuvos dujų“ akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius