Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ateinančio šildymo sezono rutina: pusryčius suvalgysite patys, pietus pasidalinsite su draugu, vakarienę atiduosite radiatoriui

Gerai žinomas patarimas norintiems sulieknėti: pusryčius suvalgykite patys, pietus pasidalinkite su draugu, o vakarienę atiduokite priešui. Artėjančią žiemą šiuo patarimu pasinaudoti teks ne tik norintiems numesti kelis kilogramus – dėl augančių šildymo kainų teks arba gyventi į skolą, arba mažinti išlaidas maistui.
Šiluma
Šiluma / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Statistiškai lietuvis maistui per mėnesį skiria apie 27 proc. savo pajamų, komunalinėms paslaugoms – apie 4 proc. Energetikai jau kalba apie tai, kad ateinantis šildymo sezonas bus rekordiškai brangus. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) prognozė – šildymas vidutiniškai brangs 4 proc. Kai kuriose vietovėse, pavyzdžiui, Visagino savivaldybėje, šildymo sezonas bus 11 proc. brangesnis.

Žiemos rūpesčiai Visagine

Vadinasi, tiems, kurių pajamos artimiausiu metu nedidės, tai yra daugeliui Lietuvos gyventojų, lieka dvi išeitys. Viena – mokėti ne visą sumą už šildymą ir gyventi į skolą, kita – mažinti išlaidas kitiems poreikiams, tai yra, tiesiog mažiau arba prasčiau valgyti.

Tarkime, esate iš Visagino. Jūs gaunate vidutinį atlyginimą – 2 252,7 Lt (neatskaičius mokesčių). Vadinasi, atidavę duoklę valstybei, rankose laikote apie pusantro tūkstančio litų. Gyvenate vienas senos statybos nerenovuotame name, kurio plotas – 30 kvadratinių metrų. Tokio buto šildymas jums pernai kainavo apie 210 Lt (taigi apie 14 proc. mėnesio pajamų).

Šiemet Visagino gyventojams šiluma brangs maždaug 11 proc. Taigi už šildymą sumokėsite apie 23 litais daugiau (apie 15,5 proc. pajamų).

Jeigu maistui iki šiol per mėnesį skirdavote apie 405 Lt, dabar skirsite apie 380 Lt. Kitaip tariant, per mėnesį neteksite 10 batonų, arba 40 kiaušinių, arba 6 litrų pieno.

Šalčiams pasiruošę kaip trys paršeliai

„Mes kaip tie trys paršiukai – Nifnifas, Nafnafas ir Nufnufas – nepakankamai pasiruošiame naujam šildymo sezonui ir metai iš metų mes naudojame tą pačią sistemą, tai yra, dujomis kūrenamas elektrines. Ir mes esame dujų kainų įkaitai“, – 15min.lt sakė Žygimantas Mauricas, banko „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas.

Anot jo, tol, kol radikaliai neinvestuosime į atsinaujinantį kurą, ir liksime dujų kainų, kurios nuolatos kyla, įkaitais.

„Be abejo, žiema bus skaudi“, – sakė Ž.Mauricas ir pabrėžė, kad jei dujų kaina ir toliau kils, o Lietuva nieko nedarys, kad mažiau priklausytų nuo dujų, po 10 metų mažesnes pajamas gaunantys gyventojai beveik pusę jų išleis šildymui, nes kol kas šildymo kainos auga kur kas greičiau nei žmonių atlyginimai.

Šiuo metu statistinį krepšelį sudaro 902 reprezentatyviosios prekės ir paslaugos.

15min.lt vizualizacija/Vartotojo krepaelis
15min.lt vizualizacija/Vartotojo krepšelis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius