Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogos Baltijos šalių pajūryje šiemet bus brangesnės: kokių kainų tikėtis

Kainų kilimas neaplenkė ir Baltijos šalių kurortų – čia besiilsintys šią vasarą turės plačiau atverti savo pinigines. Nors karo Ukrainoje pradžioje ir būta atšauktų rezervacijų, šiuo metu padėtis stabilizavusis, o kai kur laisvų vietų jau sunku surasti. 15min domėjosi, kiek nakvynė šią vasarą kainuos Lietuvos, o kiek Latvijos ir Estijos kurortuose.
Nida
Nida / 123RF.com nuotr.

Atšaukia poilsį dėl saugumo

Pirmosiomis Rusijos įsiveržimo į Ukrainą savaitėmis dalis Baltijos šalyse vasaros atostogas planavusių užsieniečių nusprendė ieškoti kitų krypčių.

Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė 15min pasakojo, kad kai kurios grupės iš Vokietijos atšaukė arba sustabdė apmokėjimą rezervacijoms Palangoje. Tiesa, pasak jos, tai buvo tik vienetiniai atvejais.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Laisvalaikis Palangos Basanavičiaus gatvėje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Laisvalaikis Palangos Basanavičiaus gatvėje

Kodėl rezervacijos atšaukiamos, nebuvo įvardijama, tačiau, pasak R.Kmitienės, galima daryti prielaidą, kad tai susiję su saugumo situacija regione.

Su tokiomis pat problemomis šiemet susidūrė ir kitų Baltijos šalių turizmo sektoriai. Estijos kelionių ir turizmo asociacijos generalinė sekretorė Merike Hallik pastebi, kad nors kelionių pramonė tikėjosi geresnės vasaros po dvejus metus trukusios depresijos, Rusijos įsiveržimas į Ukrainą pakeitė ir keliautojų, ir kelionių bendrovių planus.

Estijos viešbučių ir kelionių agentūrų asociacijos generalinė direktorė Killu Maidla 15min prisipažino, kad estai taip pat susidūrė su daugybe iššūkių dėl atšauktų grupinių rezervacijų šiai vasarai.

„Scanpix“ nuotr./Talinas
„Scanpix“ nuotr./Talinas

Pasak M.Hallik, po vasario 24 d. daugiausia rezervacijų atšaukimo sulaukta iš JAV bendrovių. Po jų sekė Vokietija ir kai kurios Pietų Europos šalys. Tačiau šiuo metu, anot jos, padėtis jau stabili – atšaukimų vis dar pasitaiko, bet jau mažiau.

„Dabar, rodos, padėtis stabilizavosi, ir mes matome, kad daugėja individualių užsakymų. Netgi balandžio mėn. rezultatai buvo teigiami ir leidžia optimistiškai žvelgti į vasaros sezoną“, – antrina ir Estijos viešbučių ir kelionių agentūrų asociacijos generalinė direktorė Killu Maidla.

Laisvų vietų mažėja

Vis dėlto nepaisant to, kad karo Ukrainoje pradžioje į Baltijos valstybes užsieniečiai žvelgė atsargiau, populiariausios atostogų kryptyse apgyvendinimo vietų sparčiai mažėja.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Edita Lubickaitė sako, kad, apgyvendinimo paslaugų teikėjų duomenimis, rezervacijos Neringoje šiemet atliekamos pakankamai aktyviai.

Anot privataus sektoriaus atstovų, populiariausias atostogų laikas išlieka birželio pabaiga – rugpjūčio mėn. Vyrauja ilgalaikės nuomos poreikis, o pigesni nakvynės variantai jau rezervuoti iki pat rugsėjo pabaigos.

123RF.com nuotr./Nida
123RF.com nuotr./Nida

„Didelės grupės apgyvendinimui sezono metu jau dabar sunku rasti laisvų vietų. Vis dėlto, dalis šių rezervacijų yra kintančios, ypač kas dirba su grupėmis ir užsienio rinkomis. Dalis vokiečių, austrų grupių karo Ukrainoje pradžioje atšaukė anksčiau suformuotas rezervacijas Neringoje, tačiau vėliau situacija stabilizavosi, ir jos planuoja atvykti“, – teigė E.Lubickaitė.

Kiek kainuos nakvynė

O kokių kainų tikėtis šiemet? Nors Palangos turizmo informacijos centro atstovė kainų pokyčių Lietuvos pajūryje šiemet nekomentavo,15min kalbinti būsto nuomotojai neslėpė, kad kainas kels.

Štai Palangoje būstą nuomojantis Vytautas pripažino, kad šį vasaros sezoną kainas kels 10-15 proc.

„Viskas brangsta, tad nuomos paslaugos taip pat natūraliai brangsta. Daugiau tenka susimokėti už komunalinius“, – kalbėjo jis.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Savaitgalis Palangos paplūdimyje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Savaitgalis Palangos paplūdimyje

Booking.com matyti, kad birželio mėnesį svečių namuose ar privačiame bute viena nakvynė Palangoje pigiausiai gali atsieiti 30-50 eurų dviem, keturių žvaigždučių viešbutyje – 110-120 eurų.

Kainos kils ir Nidoje. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė E.Lubickaitė prognozavo, kad apgyvendinimo paslaugų kainos šiemet nežymiai kils dėl bendrai kylančių energijos, paslaugų ir prekių kainų.

„Bendrai turizmo paslaugų kainų diapazonas yra labai platus, kiekvienas gali rinktis jo poreikius labiausiai atliepiančią paslaugą. Privačiame sektoriuje 2 kambarių butą parai galima išsinuomuoti už 100–150 Eur. Apsistojant viešbutyje Nidoje 4 asmenų šeimai liepos ar rugpjūčio savaitgalį tai gali kainuoti nuo 350 iki 820 Eur, poilsio namuose – nuo 280 iki 390 Eur“, – skaičiuoja ji.

Privačiame sektoriuje 2 kambarių butą parai Nidoje galima išsinuomuoti už 100–150 Eur.

Booking.com duomenimis, nakvynė dviem birželio savaitgalį keturių žvaigždučių viešbutyje Nidoje kainuos 140-200 eurų. Tuo tarpu pigiausiai nakvynė atsieis svečių namuose – 60-90 eurų nakčiai.

Vakarienė viešbučio restorane asmeniui gali kainuoti 19 Eur, specifinė degustacinė vakarienė, E.Lubickaitės teigimu, – 50 Eur. Standartiniai pusryčiai asmeniui kainuoja apie 10 Eur. Valandos pasiplaukiojimas po Kuršių marias vienu iš Nidos uoste siūlomų laivų asmeniui kainuoja 10 Eur., 5 val. išvyka laivu į kitą marių krantą – 30 Eur.

Kiek kainuos nakvynė Estijoje ir Latvijoje?

O kaip keisis kainos kitose Baltijos šalyse? K.Maidla teigimu, išlaidos iš esmės padvigubėjo, o prie jų prisidėjo ir infliacija, todėl galimybių viešbučiams Estijoje dar labiau mažinti kainas nematoma.

„Vietovės, kurios nukentėjo nuo klientų trūkumo, labai sumažino kainas ir šiuo metu nėra galimybių jas dar labiau sumažinti. Geras patarimas mažesnio biudžeto kelionėms – planuoti keliones ne sezono metu ir ieškoti mažiau populiarių krypčių – taip galima rasti puikių variantų“, – rekomendavo K.Maidla.

Panaršius Booking.com, matyti, kad Latvijos kurorte Jūrmaloje birželio mėnesį keturių-penkių žvaigždučių viešbutyje naktis dviem atsieitų 110-165 eurai, 6 naktys – apie 700-1000 eurų. Trijų žvaigždučių viešbutyje viešnagė dviem žmonėms tokiam pat laikotarpiui birželį prasideda nuo maždaug 350 eurų.

123rf.com nuotr./Jūrmala
123rf.com nuotr./Jūrmala

Ieškantiems pigiau galima rasti nakvynę ir už 30 eurų – hostelyje ar bute pas privatų nuomotoją. Šešias naktis praleisti hostelyje kainuotų apie 200 eurų. O štai svečių namuose tokia viešnagė atsieitų dvigubai daugiau tokiam pačiam laikui.

Tuo tarpu vasarą išpopuliarėjančioje Estijos Saremoje saloje birželį pigiausia būtų apsistoti netoli paplūdimio stovinčiuose atostogų nameliuose, kur nakvynė dviem nakčiai atsieitų apie 35 eurus. Tiesa, jie dažnai būna ne patogumų. Tuo tarpu nakvynė keturių žvaigždučių viešbutyje kainuotų apie 130 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius