-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atpigęs euras ir svaras pakėlė Europos akcijų biržų indeksus

Europos vertybinių popierių biržų indeksai antradienį išaugo. Daugiausia tam įtakos turėjo sumažėję euro ir Didžiosios Britanijos svaro sterlingų kursai, rašo „MarketWatch“.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Investuotojai laukia Jungtinių Valstijų centrinio banko – Federalinio rezervo sistemos (FRS) – posėdžio rezultatų ir vertina įmonių naujienas.

Bendras didžiausių regiono įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ išaugo 0,51 proc. iki 375,57 punkto.

Didžiosios Britanijos FTSE 100 paūgėjo 0,26 proc., Prancūzijos CAC 40 – 0,57 proc., Vokietijos DAX 30 – 0,74 proc.

Euro kursą antradienį nusmukdė žinios iš Vokietijos.

Transatlantinio prekybos karo grėsmė pakirto Vokietijos – didžiausio Europos ūkio – investuotojų pasitikėjimą.

Pasitikėjimo indeksas, kurį kas mėnesį skaičiuoja tyrimų institutas ZEW, reguliariai apklausiantis 220 analitikų ir investuotojų, kovo mėnesį, palyginti su mėnesiu anksčiau, krito 12,7 punkto iki 5,1 punkto, pasiekęs žemiausią per 18 mėnesių lygį.

Analitikai prognozavo, kad šis rodiklis pirmąjį pavasario mėnesį sudarys vidutiniškai 13,1 punkto.

Į tokį žemą lygį finansų rinkos dalyvių pasitikėjimo indeksas paskutinį kartą buvo smukęs po 2016 metų birželį Didžiojoje Britanijoje įvykusio referendumo, kuriame šalis nusprendė trauktis iš Europos Sąjungos (ES).

„Nuogąstavimai dėl JAV provokuojamo pasaulinio prekybos konflikto ekspertus verčia atsargiau žvelgti į ateitį“, – pareiškė ZEW vadovas Achimas Wambachas.

Instituto apklausa buvo atlikta kovo 5–19 dienomis, kai Vašingtono, Briuselio ir Europos valstybių sostinių žodžių karas buvo pasiekęs didžiausią įkarštį.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė planuojantis importuojamam plienui ir aliuminiui nustatyti atitinkamai 25 proc. ir 10 proc. muitus. Europos Sąjunga (ES) pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų ir nustatyti muitus tokioms amerikietiškoms prekėms kaip apelsinų sultys ir motociklai.

Savo ruožtu D.Trumpas pareiškė, jog tokiu atveju nustatys muitus importuojamiems europietiškiems automobiliams. Dėl to ypač nukentėtų Vokietija.

Šiuo metu investuotojai laukia FRS posėdžio rezultatų. Absoliuti dauguma ekspertų ir rinkos dalyvių mano, kad JAV centrinis bankas bazinę palūkanų normą šiame posėdyje padidins dar 25 baziniais punktais iki 1,5–1,75 procento.

Daugiausia dėmesio investuotojai skirs prognozėms dėl tolesnio bazinės palūkanų normos didinimo tempo. Šiuo metu galiojančiose prognozėse numatoma, kad ši norma šiemet bus padidinta tris kartus, tačiau daugelis ekspertų pažymi, kad ji gali būti padidinta ir keturis kartus, jeigu FRS nuspręs, jog tai būtina siekiant suvaldyti infliaciją spartėjančio ekonomikos augimo sąlygomis.

Be to, pasibaigus posėdžiui įvyks FRS vadovo Jerome Powello spaudos konferencija – pirmoji nuo tada, kai jis pradėjo eiti šias pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius