Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsinaujinančios energetikos projektų vykdytojams teks rinktis – parama ar lengvata

Bandymas išvengti dvigubos paramos teikimo atsinaujinančios energetikos projektams į keblią padėtį įstūmė ne tik teikiančius paraiškas, bet ir jau įgyvendinusias projektus įmones, penktadienį informuoja dienraštis „Verslo žinios“.

Be kitų, netekti galimybės naudotis palankiu elektros supirkimo tarifu rizikuoja ir metalo apdirbimo bendrovė „Arginta“, kuri, pasinaudojusi Europos Sąjungos parama, sumontavo ir prie skirstomųjų tinklų prijungė didžiausią Baltijos šalyse eksperimentinę saulės jėgainę.

Anot įmonės atstovų, informacijos, kad eksperimentinėje saulės jėgainėje pagaminta elektra nebus superkama po 1,63 lito už kilovatvalandę, neturi. „Blogai, kai projektas pradedamas įgyvendinti pagal vienas sąlygas, o baigiamas pagal kitas“, – santūriai susidariusią padėtį apibūdina „Argintos“ inovacijų plėtros direktorius Vitas Mačiulis.

Šią savaitę Lietuvos verslo paramos agentūra atnaujino dar gegužę sustabdytą paraiškų priėmimą pagal priemonę „Atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimas energijos gamybai“. Ir pareiškė, kad projektai nebus finansuojami du kartus – tai yra, jeigu pateikusi parašką įmonė gavo subsidiją projektui įgyvendinti, ji negalės pretenduoti į aukštus supirkimo tarifus, taikomus iš atsinaujinančių šaltinių pagamintai energijai.

Verslininkai tokias manipuliacijas vadina politine nuostata, kuria siekiama užkirsti kelią atsinaujinančios energetikos projektams įgyvendinti. Ir spėja, kad paradui diriguoja Energetikos ministerija.

„Atrodo, kad energetikai, nusprendę statyti atominę elektrinę, užsimojo išnaikinti visus atsinaujinančios energetikos daigus aplinkui. Akivaizdžiai demonstruojama, kad elektrą galima pirkti iš atominės, kurią, ar pastatys ar ne, iki galo neaišku. Arba iš Rusijos. Kitų šaltinių Lietuvai nereikia. O priežasčių, kaip sužlugdyti bandomus įgyvendinti projektus, visuomet atsiras“, – piktinasi „Saulės energija“ direktorius Edmundas Žilinskas, anot kurio, iki šiol nuolat demonstravę, kad atsinaujinanti energetika nepageidaujama, politikai išsitraukė paskutinį kozirį – jei tektų skirti paramą, padaryti taip, kad verslas pats jos atsisakytų.

Statant saulės jėgainę ir norint, kad ji per 8-9 metus atsipirktų nesinaudojant palankia elektros supirkimo kaina, subsidija turėtų sudaryti ne 50-60 proc., o 75-80 proc. projekto vertės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius