-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Atsiskaitymų grynaisiais ribojimas: nauda biudžetui ar tuščias šūvis?

Vyriausybės planus uždrausti didesnius nei 10 tūkst. Lt atsiskaitymus grynaisiais ekspertai vadina „tuščiu šūviu“, kuris neatneš laukiamo efekto, o tik apsunkins sąžiningus pirkėjus, tarp jų ir atvykstančius apsipirkti iš Rusijos bei Baltarusijos. Tačiau, LRT radijo pašnekovai įsitikinę, projektas vis tik prasiskins kelią.
Du šimtai litų
Du šimtai litų / BFL nuotr.

„Vyriausybės noras kovoti su šešėliu yra sveikintinas, bet ši priemonė, kuri siūloma, mums, kaip prekybininkams, kelia daug klausimų. Prieš kelis metus išgyvenome, kad lietuviai vyksta į Lenkiją apsipirkti, bet dabar tai kompensuojama baltarusių ir rusų apsipirkimu Lietuvoje. Nepasversi, kaip tai atsilieps jų apsipirkimo įpročiams. Tai gali sukurti papildomus nepatogumus sąžiningai apsiperkantiems pirkėjams“, – įsitikinęs Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorius Laurynas Vilimas.  

Pasak jo, „visos aplinkybės rodo, kad tai yra bankininkystės projektas ar jų verslo sąlygų pagerinimas“.

Savo ruožtu Kęstutis Kupšys – asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vadovas – LRT radijo laidai „60 minučių“ pabrėžė, kad šis apribojimas – eilinė našta legaliam verslui. „O nelegaliam yra nesvarbu. Kaip gyveno jie, nešiodami pinigus lagaminėliais, taip ir toliau gyvens“, – mano K. Kupšys.

K. Kupšys įsitikinęs, kad tai nenaudinga ir eiliniams pirkėjams – vyresni žmonės esą labiau mėgsta atsiskaityti grynaisiais.

Kiek konkrečiai šis projektas bus naudingas valstybei finansų ministro patarėjas Rosvaldas Gorbačiovas kol kas negalėjo pasakyti. „Be jokios abejonės, kuo daugiau pinigų bus apskaitoma, tikėtina, dalis pinigų mokesčių pavidalu grįš į biudžetą“, – samprotauja patarėjas.

Anot R. Gorbačiovo, šis projektas turėtų būti parengtas artimiausiu metu.

K. Kupšys spėja, kad sumanymas greičiausiai bus įgyvendintas. „Bijau, kad jau gana toli yra nueita nuo kalbų prie darbų. Ką darysi, verslas ir gyventojai prisitaikys, nors man atrodo, kad būtų paprasčiau organizuoti loterijas, naudojant fiskalinius čekius“, – svarsto K. Kupšys.

LRT radijo paklaustas R. Gorbačiovas, iš kur atsirado 10 tūkst. Lt suma, šis atsakė, kad tai yra įvertinus kitų šalių patirtį.

Toks ribojimas, pasak ministro patarėjo, yra Latvijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Danijoje, Slovakijoje bei kitose šalyse. Kai kur ribojama suma yra mažesnė, kai kur – didesnė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius