Auditoriai pluša prabangiame pastate

Mokesčių mokėtojų lėšų panaudojimą prižiūrinčios Valstybės kontrolės keliasdešimt darbuotojų įkurdinti prestižiniame „Verslo trikampyje“ sostinės centre. Net sunkmečiu iš patalpų kraustytis neplanuojama. Viliamasi, kad verslininkai sumažins nuomos kainą.
Mokesčių mokėtojų lėšų panaudojimą prižiūrinčios Valstybės kontrolės keliasdešimt darbuotojų įkurdinti prestižiniame „Verslo trikampyje“ sostinės centre.
Mokesčių mokėtojų lėšų panaudojimą prižiūrinčios Valstybės kontrolės keliasdešimt darbuotojų įkurdinti prestižiniame „Verslo trikampyje“ sostinės centre. / LŽ nuotr.

Du Valstybės kontrolės audito departamentai į Goštauto gatvėje stovintį „BPT Verslo centrą“ įsikraustė 2007 metų pabaigoje. Ant vaizdingo Neries kranto esančiame pastate šiuo metu pluša apie 30 specialistų, atliekančių Europos Sąjungos (ES) paramos panaudojimo auditus. Planuojama, kad ateityje į šį pastatą persikels dar apie 10 darbuotojų. Valstybės kontrolė nuomojasi nemažas patalpas, jų plotas siekia beveik 580 kvadratinių metrų.

Kiek pinigų iš šios nuomos kas mėnesį nubyra pastato savininkui, privačiai bendrovei „BPT Lithuania“ – paslaptis. Kaip LŽ paaiškino Valstybės kontrolės Komunikacijos departamento direktorė Orijana Jakimauskienė, nuomos kainos atskleisti negalima, nes to neleidžia sutartis su bendrove.

Tikina, kad taupo

LŽ kalbinta valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė tikino, kad jos vadovaujamos institucijos patalpose Pamėnkalnio gatvėje visi specialistai netilpo, todėl teko dairytis biuro verslininkų valdose. „Seimas priėmė politinį sprendimą ir pavedė mums vykdyti ES struktūrinės paramos auditą. Iš tiesų neturėjome patalpų ir jų net neplanavome turėti. Buvo galimybė jų ieškoti tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuose. Pasitarėme su Seimo, Vyriausybės kanceliarijomis, Turto fondu ir supratome, kad patalpų mums niekas greitai neras, todėl nusprendėme jas nuomotis. Nuomojamės“, – sakė R.Budbergytė. Valstybės kontrolierė apgailestavo negalinti atskleisti, kiek per mėnesį sumokama privačiai bendrovei, nes tam negavo jos raštiško sutikimo. R.Budbergytė kainą pavadino „normalia“. Ji pridūrė, kad po spalio 1 dienos patalpų nuomos kaina bus peržiūrėta ir veikiausiai sumažinta. „Šiandien mokame galbūt šiek tiek daugiau, pavyzdžiui, nei nurodyta biurų nuomos skelbimuose. Bet tai nėra milžiniška suma. Jūs paklauskite, kokia reali rinkos kaina. Jos nėra, nes rinkos nėra“, – tikino R.Budbergytė.

Mokesčių mokėtojų lėšų panaudojimą prižiūrinčios Valstybės kontrolės keliasdešimt darbuotojų įkurdinti prestižiniame „Verslo trikampyje“ sostinės centre.

Tapo pažeidžiama

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma LŽ tikino, kad norint galima rasti laisvų valstybei priklausančių patalpų. Kaip pavyzdį jis paminėjo Gynėjų gatvėje esantį „Valstybės žinių“ pastatą. Politiko teigimu, valstybės institucijų, kurios neišsitenka savo patalpose, padaliniai galėtų glaustis nacionaliniam transliuotojui priklausančiame pastate. „Kai kuriais atvejais tikrai buvo galima paieškoti pigesnių sprendimų. Nežinau, kiek moka Valstybės kontrolė, tačiau nemanau, kad verslininkai užsiima labdara ir biurą nuomoja už simbolinę kainą, – sakė Seimo narys. – Ši institucija pati reikalauja taupaus lėšų naudojimo. Priėmusi tokį sprendimą, ji tapo smarkiai pažeidžiama. Apgailestauju, kad Valstybės kontrolės vadovybė neįvertino šių aplinkybių.“

Bando derėtis

Valstybės kontrolė – ne vienintelė institucija, susidomėjusi patalpomis prabangiame verslo centre. Kaip jau skelbė LŽ, patalpas iš privačios bendrovės taip pat nuomojasi Finansų ministerija. Tuštėjančiame „Vilniaus vartų“ komplekse įsikūrė du šios institucijos padaliniai – ES sanglaudos politikos ir struktūrinės paramos koordinavimo departamentas bei Veiksmų programų valdymo departamentai. Į verslininkų kišenę kas mėnesį nubyra rinkos kainą viršijanti suma. Valdininkai, remdamiesi su verslininkais pasirašyta sutartimi, nuomos kainos neatskleidė. Ministerijos atstovai anksčiau LŽ neoficialiai teigė, kad už buvimą „Vilniaus vartuose“ kas mėnesį atseikėjama 110 tūkst. litų. Finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad su verslininkais bandoma susitarti arba dėl nuomos mokesčio sumažinimo, arba pasitraukimo iš prabangių patalpų. Kol kas pokalbiai su biurą nuomojančia bendrove dar nedavė naudos.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) vieną savo padalinį įkėlė į gyvenamųjų ir administracinių patalpų kompleksą „North Star“. Pastatas, kuris duris atvėrė šių metų birželį, priklauso koncerno „MG Baltic“ bendrovei „MG valda“. Šiame verslo centre VMI nuomojasi beveik 5 tūkst. kvadratinių metrų patalpas. Žiniasklaidos duomenimis, jų nuomos kaina per mėnesį gali atsieiti daugiau kaip 200 tūkst. litų. Mokesčių inspektoriai tikrosios kainos neatskleidžia. Jų teigimu, tai draudžia daryti su verslininkais pasirašyta sutartis. Moderniame pastate VMI Vilniaus apskrities padaliniai įsikūrė šių metų vasarą. Teigiama, kad biuro nuomos sutartis pasirašyta dar pernai rugpjūtį. VMI atstovai sako, kad vyksta derybos dėl patalpų nuomos kainos sumažinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius