Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Augančios algos didina ir darbo sąnaudas

Vienos valandos darbo sąnaudos šalies pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse, įskaitant ir individualiąsias įmones, antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, padidėjo 10,4 proc., o vien verslo įmonėse – 10,6 procento.
Eurai
Eurai / 123rf.com

Per ketvirtį – antrąjį ketvirtį, palyginti su sausio-kovo mėnesiais – darbo sąnaudos padidėjo 2,3 proc., iš jų verslo įmonėse – 2,5 proc., pranešė Statistikos departamentas.

Per metus vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos augo visų veiklos rūšių įmonėse, įstaigose ir organizacijose, labiausiai informacijos ir ryšių (14 proc.), profesinės, mokslinės ir techninės veiklos (12,7 proc.), didmeninės ir mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto (12,6 proc.), meninės, pramoginės ir poilsio organizavimo veiklos (12,1 proc.) įmonėse.

Darbo sąnaudos per ketvirtį labiausiai didėjo informacijos ir ryšių (5,7 proc.), didmeninės ir mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto (4,6 proc.), finansinės ir draudimo veiklos (3,9 proc.), nekilnojamojo turto operacijų (3,8 proc.) įmonėse – 3,8 proc., o apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonėse sumažėjo 2 procentais.

Anot statistikų, vienos dirbtos valandos darbo sąnaudų augimą, pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2016-ųjų ketvirčiu, lėmė nuo 2016-ųjų liepos padidinta minimalioji mėnesinė alga, padidintas darbo užmokestis asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, nuo rugsėjo padidintas darbo užmokestis švietimo įstaigų darbuotojams, nuo šių metų pradžios padidinta tam tikrų žemiausių kategorijų valstybės tarnautojų pareiginė alga, didesnės išeitinės išmokos, didesnė darbo apimtis ir kitos priežastys.

Vienos dirbtos valandos „bruto“ darbo užmokestis ir išmokos natūra pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse per metus padidėjo 10 proc., iš jų verslo įmonėse – 10,2 procento. Kitos darbo sąnaudos (socialiniai darbdavio įnašai ar įmokos) padidėjo 11,6 proc., iš jų verslo įmonėse – 11,4 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius