-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investavę į auksą lietuviai dabar trina rankas. Bet ar tai patikima investicija?

Rankas trina į auksą investavę gyventojai – biržoje jo kaina yra aukščiausia per tris dešimtmečius. Tiesa, ekspertai teigia, kad investicijos į auksą yra ne racionalus, bet emocinis sprendimas ir pataria gyventojams kruopščiai patikrinti, kokį auksą jie perka.
Aukso luitai parodoje
Aukso luitai parodoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aukso kainos biržoje yra rekordinės – gramas jo kainuoja per 49 JAV dolerius. Marius Čiuželis, asmeninių finansų tvarkymo ir investicijų konsultantas, teigia, kad auksas dabar yra itin populiari, tačiau neracionali investicija.

„Žmonės perka auksą, kai kurie perka kilogramais, kai kurie perka mažiau. Tai tiesiog yra emocinis žingsnis. Sidabras brangsta daug labiau negu auksas, bet žmonės sidabro neperka, emociškai auksas yra geresnė lietuviui vertybė. Taupymu aš to negali pavadinti, man tai yra tik spekuliaciniai sprendimai“, –15min.lt sakė M.Čiuželis.

Auksas šiemet brango 6 proc., tuo metu sidabro kaina kilo daugiau nei 50 proc.

Kokybės negarantuoja

M.Čiuželis teigia, kad Lietuvoje nusipirkti investicinio aukso yra pakankamai sunku. Kai kurios įmonės esą negali patvirtinti, kad parduoda kokybišką produktą.

„Ne visi pardavėjai gali užtikrinti autentiškumą, negali paliudyti, kad parduoda tikrai tikrą, tikrai gryną daiktą. Vienam klientui atstovaujant teko kalbėtis su kokiais penkiais perpardavinėtojais. Jie sertifikatų neduoda, jeigu netiki – nepirk. Čia reikia labai stipriai žiūrėti, ką perki, nes kartais tas blizgantis daiktas bus tik į balą išmesti pinigai“, – sakė M.Čiuželis.

Be to, pasak M.Čiuželio, jei gyventojas nori uždirbti iš savo investicijų, išleisti teks tikrai nemažai. „Mažiems aukso luitams, monetoms antkainis yra žvėriškai didelis – keliolika ar net keliasdešimt procentų. Iš karto tada galim sau fantazuoti, kiek kaina turi padidėti, kad mes uždirbtumėm“, – sakė M.Čiuželis.

Internetu pirkti nevertėtų

Lietuvos Prabavimo rūmų direktoriaus pavaduotojas Vaidas Cerebiejus teigia, kad ne visos investicinį auksą Lietuvoje parduodančios įmonės turi turėti Prabavimo rūmų patvirtinimą. „Jeigu įmonė parduoda tarptautiniu mastu pripažinto gamintojo auksą, tai jis yra patikimas ir papildomai mūsų išduotų sertifikatų jam nereikia. Tačiau jeigu tai jau yra kitoks lydinys, tada jam reikia kokybės pažymėjimo“, – 15min.lt sakė Vaidas Cerebiejus.

Gyventojai, nepasitikintys įmonių parduodamu auksu, gali kreiptis į Prabavimo rūmus – ten bus atliktas patikrinimas, ar įsigytas gaminys yra tikras, kokybiškas.

V.Cerebiejus pataria pirkti auksą tik iš oficialiai įregistruotų įmonių, vengti turgų ir internetinių parduotuvių.

„Svarbu nepirkti turguose, o pirkimas internetu apskritai yra tragedija. Būna, pavyzdžiui, parašyta ant gaminio, kad tai yra 999 gramai vario, padengto auksu. Žmonės, pamatę pirmąjį skaičių ir nusprendę, kad tai beveik kilogramo aukso luitas, nusiperka jį nė nesusimąstę, kad jo kaina yra per maža – niekas juk neparduoda aukso mažesnėmis nei biržos kainomis“, – sakė V.Cerebiejus.

Jis taip pat pabrėžė, kad išlošia daug bet kokios prabos aukso perkantis gyventojas. „Vieno gramo luitelis gali būti labai brangus – maždaug pusantro karto brangesnis nei biržoje. Bet jei luitas sunkesnis, tada santykinai jo kaina mažesnė. Bet kokiu atveju auksas, nepriklausomai nuo jo prabos, yra gera investicija“, – teigė Vaidas Cerebiejus.

Pasitikrinti, ar tikrai siūlomas auksas yra pripažintas tarptautiniu mastu, galima Londono tauriųjų metalų asociacijos sudarytame kokybiškus tauriuosius metalus platinančių įmonių sąraše. (http://www.lbma.org.uk)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius