Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aurelijus Veryga po pergalės Seime: kaip psichiatras jaučiuosi gerai

Svarstymus visą pusdienį stebėjusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos veide po balsavimo pasirodė santūri šypsena. Ministras atrodė lyg nusiridenęs didžiulį akmenį nuo savęs. Balsavimo rezultatai jį ne tik pradžiugino. Jį nustebino, nes iki šiol viešai pataisas vanoję socialdemokratai balsavo už.
Antanas Vinkus ir Aurelijus Veryga
Antanas Vinkus ir Aurelijus Veryga / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ir net šalia stovinčio liberalo Eugenijaus Gentvilo pastaba, kad šiandien pralaimėjo laisvi žmonės, jo nesupykdė. „Kaip jaučiatės? – išgirdo pirmąjį klausimą A.Veryga ne iš žurnalistų, o iš E.Gentvilo.

A.Veryga po balsavimo 15min teigė, kad šis balsavimas buvo svarbus ir patiems socialdemokratams, kurie balsavo už. „Nors jie turėjo kitą nuomonę, bet mes labai džiaugiamės, kad jie parodė tą valią ir susitelkimą būnant koalicijoje. Ačiū jiems už tai. Alkoholio kontrolė buvo vienas iš esminių pažadų“, – sakė vienas iš pataisų autorių.

Mokiniams gerti nevalia

„Kaip psichiatras jaučiuosi gerai. Kaip Seimo narys – taip pat. Toks buvo duotas pažadas“, – bandė juokauti vienas alkoholio kontrolės įstatymo pataisų autorius.

Pasak jo, nuo pirminių „valstiečių“ siūlymų atsirado tik du nauji dalykai – atskiros zonos nemokamuose koncertuose ir tam tikri reklamos apribojimai internete. „Iš esmės kam komitetas buvo pritaręs, Seimas šiandien priėmė“, – pabrėžė A.Veryga.

Tiesa, jis nesutinka su tais vertinimais, kad valstybė po šio balsavimo parodė, jog nepasitiki aštuoniolikmečiais – jiems prekyba uždrausta.

„Tai nėra pasitikėjo klausimas. Tai mokyklinio amžiaus žmonės. Kitas – biologinis aspektas, yra įrodyta, kad kuo anksčiau žmogus pradeda vartoti alkoholinius gėrimus, tuo jis labiau tampa priklausomas“, – sakė po posėdžio ministras.

Visai kitokios nuotaikos buvo E.Gentvilas. „Ši diena – ne laisvų žmonių diena“, – pareiškė liberalas, pripažinęs, kad su „valstiečiais“ po darbo išgeria vyno ir alaus. „Aš jiems sakau – jus žurnalistai fotografuos ir filmuos. Šiuos dviveidžius, kuriems išlaužė rankas. Jie netiki tuo, ką daro, bet jiems liepta daryti“, – sakė jis.

R.Karbauskiui teko aiškintis dėl A.Širinskienės

„Valstiečių“ vedliui Ramūnui Karbauskiui po balsavimo teko aiškintis, kodėl Seimo sveikatos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė naudojosi svetimomis kortelėmis, nors tai draudžia Seimo statutas. „Nieko blogo neįvyko“, – sakė jis žurnalistams po balsavimo. Jo nuomone, tai nėra Aleksandro Sacharuko atvejis, kai šis balsavo už kitą parlamentarą ankstesnėje kadencijoje.

„Tai nebuvo balsavimo metas, o kortelę aš ir jums galiu duoti. Tai nebuvo posėdžio metu“, – teigė R.Karbauskis žurnalistams. Seimo statutas draudžia parlamentarams perduoti korteles kolegoms bet kokiems tikslams. A.Širinskienė svetimomis kortelėmis registravo diskusijai salėje nebuvusius Seimo narius R.Karbauskį ir A.Verygą.

Ar „valstiečiai“ šantažavo socialdemokratus?

Socialdemokratų balsavimas nustebino ne tik dešiniuosius, bet ir pačius „valstiečius“. Kairieji balsavo už. Kodėl socialdemokratai pakeitė savo poziciją, nors viešuose debatuose pasisakė prieš alkoholio prekybos apribojimus? Ar tai buvo koalicijos partnerių šantažas?

„Nežinau, kas ką šantažavo. Dar vakar kalbėjome socialdemokratų frakcijoje apie tai, kur kyla abejonės. Viešoje erdvėje buvo daug spekuliacijų“, – po balsavimo kalbėjo R.Karbauskis.

Frakcijos vadovas Gediminas Kirkilas pripažino, kad socialdemokratai balsavo taip, kaip jiems atrodė geriau. „Mes ne talibų partija“, – sakė jis, teigęs, kad frakcija buvo nutarusi kitaip.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius