-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australija: tarp Kinijos ir JAV tvyranti įtampa „labai neigiama veikia“ pasaulio ekonomiką

Tarp JAV ir Kinijos tvyranti prekybos įtampa ir šių šalių konkurencija aukštųjų technologijų srityje daro „labai neigiamą įtaką“ pasaulio ekonomikai, penktadienį pareiškė Australijos ministras pirmininkas, paraginęs abi milžines išspręsti tarpusavio skirtumus.
Australijos vėliava
Australijos vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Scottas Morrisonas, kalbėdamas verslo pietuose vizito į Singapūrą metu, paragino šalis toliau plėtoti tarpusavio partnerystę Vašingtonui ir Pekinui bandant išspręsti ginčus.

Dviejų didžiausių pasaulio šalių ūkiai jau ne vieną mėnesį yra įsitraukę į nuostolingą prekybos karą, o jų ginčas neseniai apėmė ir aukštųjų technologijų sritį, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas nacionalinio saugumo sumetimais įtraukė Kinijos technologijų milžinę „Huawei“ į „juodąjį sąrašą“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“ logotipas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“ logotipas

„Tai labai neigiamai veikia pasaulio ekonomikos augimą. Tai gniuždo, nes daugelis pasaulio ekonomikos pagrindų yra sutvirtėję“, – pareiškė S.Morrisonas.

Pasak ministro pirmininko, visam pasauliui svarbu, kad abi šalys išspręstų savo ginčus, tačiau kol tai įvyks, kitos šalys turėtų imtis veiksmų, kad būtų išlaikytas laisvosios prekybos impulsas.

S.Morrisonas paminėjo Ramiojo vandenyno partnerystę (TPP) – laisvosios prekybos sandorį, kurį sudarė vienuolika valstybių net kai JAV atsitraukė.

S.Morrisonas kiek anksčiau buvo susitikęs su Singapūro ministru pirmininku Lee Hsienu Loongu ir abu išreiškė viltį, kad šiais metais bus užbaigtas dar vienas laisvosios prekybos paktas, vadinamas Regionine išsamios ekonominės partnerystės sutartimi (RCEP).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Scottas Morrisonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Scottas Morrisonas

„Esame įsitikinę, kad pakankama politinė valias ir noras susitarti dėl sudėtingų kompromisų leistų sudaryti RCEP iki 2019 metų pabaigos“, – po pareiškė Singapūro ministras pirmininkas po susitikimo vykusioje bendroje spaudos konferencijoje.

S.Morrisono žodžiais, kad 16 šalių, kurios derasi dėl RCEP, po pasibaigusių nacionalinių rinkimų, įskaitant Australijoje, Indonezijoje ir Tailande, dabar gali sutelkti dėmesį į derybas.

„Manome, kad tai labai svarbus susitarimas mūsų regionui“, – pažymėjo Australijos vadovas.

Kinija išreiškė pritarimą RCEP, tarp kurios narių nėra JAV, užsitęsusio prekybos konflikto su Jungtinėmis Valstijomis metu.

Derybos dėl RCEP įgavo pagretį po to, kai D.Trumpas išstojo iš TPP, nors šiam prekybos paktui pritarė prezidento pirmtakas Barackas Obama, o tarp jo narių nėra Kinijos ir skirtingai nuo RCEP, jis nustato darbo ir aplinkos apsaugos standartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius