-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilių mokestį pakeis mokestis už nekilnojamąjį turtą?

Tik nurimus kalboms apie automobilių apmokestinimą, prasidėjo svarstymai dėl nekilnojamojo turto mokesčio. Vis dėlto šį kartą žadama neskubėti ir paisyti visuomenės nuomonės.
Finansų ministras A.Šemeta žada, kad NT mokesčio įstatymas bus tobulesnis už kelis pastaruosius.
Finansų ministras Algirdas Šemeta žada, kad nekilnojamojo turto mokesčio įstatymas bus tobulesnis už kelis pastaruosius. / Irmanto Gelūno nuotr./15min

Trečiadienį finansų ministras Algirdas Šemeta pripažino, kad tuos 300 mln. litų, kurie buvo planuoti valstybės biudžeto pajamose apmokestinant automobilius, teks iš kažkur paimti. Vienas realiausių šaltinių – nekilnojamojo turto mokestis.

Skylės lopymas – neskubus

„Turėsime rasti sprendimą, kaip kompensuoti automobilių mokesčio įstatymo nepriėmimo efektą valstybės biudžetui. Koalicijos partneriai buvo įsipareigoję pateikti konkrečius pasiūlymus. Finansų ministerija taip pat atlieka skaičiavimus dėl galimo kompensavimo“, – sakė A.Šemeta.Ministras pripažino, kad praėjusių metų pabaigoje mokesčių sistema buvo pertvarkoma skubotai ir pabrėžė, kad esant dabartinei situacijai, nėra reikalo skubėti su mokesčių pakeitimais, todėl šis įstatymas bus labiau apgalvotas.

Anot ministro, prezidentui vetavus įstatymą, atsirado šiek tiek laiko kruopštesniems svarstymams. Finansiniai planai buvo nukelti į kitus metų mėnesius, todėl pinigų srautų balansas nėra finansiškai pažeidžiamas. Tačiau vis tiek yra skubama pateikti konkrečius pasiūlymus dėl kompensacinių mechanizmų.

Nekilnojamojo turto mokestis dar kybo ore

Vienas galimų mechanizmų galėtų būti nekilnojamojo turto apmokestinimas. Tačiau, kada jis būtų pradėtas taikyti ir pagal kokius kriterijus, dar nėra aišku.

„Konkrečių parametrų negaliu pateikti, tačiau mano supratimu, nekilnojamojo turto mokestis neturėtų būti savitikslis. Mes matome šį mokestį kaip savivaldybių savarankiškumo padidinimo šaltinį, nes šiuo metu turime pripažinti, kad savivaldybės neturi jokio finansinio savarankiškumo“, – apie nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo naudą kalbėjo A.Šemeta.

Kadangi nekilnojamojo turto mokestis jau yra numatytas Vyriausybės programoje, šiuo metu  nagrinėjami visi pasiūlymai – tiek finansų ministerijos specialistų, tiek kitų suinteresuotų struktūrų. Iš jų bus renkamas priimtiniausias. Kaip žadama – priimtiniausias ne tik biudžetui, bet ir visuomenei.

Ministras pripažino, kad praėjusių metų pabaigoje mokesčių sistema buvo pertvarkoma skubotai ir pabrėžė, kad esant dabartinei situacijai, nėra reikalo skubėti su mokesčių pakeitimais, todėl šis įstatymas bus labiau apgalvotas.

„Atlikus šiuos veiksmus (skubius mokesčių pakeitimus – aut. past.), galime grįžti prie normalios praktikos ir tartis su visuomene, kaip tas mokestis turi būti taikomas“, – sakė A.Šemeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius