Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėtos prognozės: draudikai šiemet regi 8 proc. ekonomikos augimą

2010-ieji bus atsigavimo metai Lietuvos ekonomikai – bendrasis vidaus produktas (BVP) augs maždaug 8 procentais. Pirmąjį pusmetį BVP augins eksportas, o antrąjį – vidaus vartojimas, prognozuoja gyvybės draudimo ir pensijų bendrovė „Aviva Lietuva“.
Litai
„Aviva Lietuva“ prognozuoja, kad pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos BVP augins eksportas, o antrąjį – vidaus vartojimas. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Turbūt visi atsimename, kad 2009-aisiais Lietuvai buvo prognozuojamas maždaug 20 procentų BVP kritimas, bet mes manome, kad kritimas bus apie 11 procentų“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Romanas Piotras Sosnovskis, „Aviva Lietuva“ vyriausiasis investicijų valdytojas. Jo teigimu, šiemet Lietuvos ekonomika galėtų augti 5–10 procentų. „8 procentų BVP augimas nėra per daug optimistinis lūkestis“, – tikino R.P.Sosnovskis.

„Aviva Lietuva“ ekspertų teigimu, daugiausiai įtakos ekonomikos atsigavimui turės atsigaunantis eksportas. Bendrovės finansų direktorius Arūnas Rumskas pastebėjo, kad nuo 2008-ųjų liepos iki 2009-ųjų balandžio 43 proc. smukęs eksportas sparčiai atsigauna. „Nuo 2009 metų balandžio iki spalio jis išaugo 23 procentais“, – sakė A.Rumskas ir pridėjo, kad šiemet Lietuvos eksportas gali ūgtelėti 17 procentų.

8 procentų BVP augimas nėra per daug optimistinis lūkestis, – R.P.Sosnovskis.

„Peržvelgus mūsų eksporto partnerius, jų ekonominio augimo prognozes, matome, kad šalių, į kurias eksportuojame daugiausiai produkcijos, ekonomika grįš į 2008 metų lygį“, – kalbėjo „Aviva Lietuva“ finansų ekspertas. Anot jo, šiemet Lietuvos eksportuotojams atsiras galimybės didinti savo eksporto apimtis ir bent priartėti prie 2008-ųjų lygio.

„Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Ungulaitienė pažymėjo, kad šalies ekonomika pagerėjimą pajus 2-3 ketvirčiais anksčiau nei gyventojai. „Manom, kad vidinis vartojimas atsigaus, kai žmonės pajus, kad lipam iš dugno – maždaug šių metų viduryje“, – aiškino A.Ungulaitienė.

Elektrinės uždarymas turės teigiamos įtakos?

R.P.Sosnovskis pažymėjo, kad Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymas nebus ypatingas veiksnys, sąlygosiantis eksporto sumažėjimą. Eksporto augimas esą grindžiamas maisto pramone, o elektros sunaudojimas čia, R.P.Sosnovskio teigimu, nėra itin didelis.

„IAE uždarymo savo prognozėse nepamiršome“, – sakė jis ir pridūrė, kad jis „suvalgys“ ne mažiau nei 1 proc. Lietuvos BVP. Tačiau, R.P.Sosnovskio nuomone, elektrinės uždarymas ekonomikai turės ir teigiamos įtakos. „Kiekvieno projekto kaip naujos elektrinės statymas, kūrimo etapas turi teigiamos įtakos BVP. Pirminė įtaka bus neigiama, bet vėliau tai pradės skatinti ekonomiką“, – aiškino R.P.Sosnovskis.

Išaugs valstybės skola ir nedarbas

Vis dėlto, jo teigimu, 2010-aisiais Lietuvoje išaugs valstybės skola ir nedarbas. „Stebuklo nesitikim. Pagrindinis variklis pirmąjį pusmetį bus eksporto augimas, o antrąjį – vidaus vartojimas“, – sakė „Aviva Lietuva“ vyriausiasis investicijų valdytojas.

Pirmąjį šių metų ketvirtį, lyginant su paskutiniu 2009-ųjų ketvirčiu, „Aviva Lietuva“ tikisi 1 proc. BVP augimo, antrąjį ir trečiąjį ketvirtį laukiama maždaug 3 proc. augimo, o ketvirtąjį ketvirtį augimo nesitikima, jis esą bus nulinis. „Todėl manome, kad Lietuvos ekonomikos augimas 5-10 procentų yra realus. Gali būti, kad prognozes tikslinsime, bet tikėtina, kad į gerąją pusę“, – sakė R.P.Sosnovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius