Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigiantis amnestijai suskubo „prisiminti“ mokesčius – VMI po 12 dienų imsis tikrinti dvigubai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skaičiuoja, kad įmonės ir gyventojai aktyviau ėmėsi deklaruoti anksčiau „pamirštus“ mokesčius – iki mokesčių amnestijos pabaigos teliko 11 dienų. Liepos 1 dieną VMI vėl išsitrauks stalčiuose dūlančius „baudų kvitus“ ir pagal sudarytą rizikos sąrašą tikrins dvigubai daugiau, nei anksčiau – jei gavote nemalonų VMI laišką, verta susirūpinti.
Paskutinė pajamų deklaravimo diena
Paskutinė pajamų deklaravimo diena / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Per praėjusią savaitę 49 mokesčių mokėtojai kreipėsi, kad 480 tūkstančių eurų skolas išdėliotų ir išmokėtų per ilgesnį laikotarpį. Palyginimui, tai tris kartus daugiau nei ankstesnę savaitę – 15 mokesčių mokėtojų ir 347 tūkst. eurų.

Tai vienintelis rodiklis, kurį tiesiogiai gali stebėti VMI, kadangi mokesčių amnestija, kuomet praeityje nesumokėtus mokesčius galima sumokėti be baudų ir delspinigių, yra anoniminė. VMI negali išskirti, kokias iš tiesų mokesčių sumas sudeklaravo „užmaršuoliai“.

Nuo metų pradžios dėl mokesčių sumokėjimo periodinių mokėjimų grafiko į VMI jau kreipėsi 746 mokesčių mokėtojai, bendra mokėtinų mokesčių suma – 5,86 mln. Eur.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Virvilienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Virvilienė

Didžiausia suma, kuriai periodinių mokėjimų grafiką sudarė gyventojas, – 210,7 tūkst. Eur. Atitinkamai, viena įmonė per laiką išdėliojo 562,6 tūkst. eurų skolą.

Itin gudrauja tos įmonės, prieš kurias pradėti mokestiniai patikrinimai.

Tie mokesčių mokėtojai, kuriems VMI „parodė, ką turi surinkusi“, staiga sunešė 11 mln. eurų mokesčių, o dėl 2,1 mln. eurų sudarė ilgalaikius mokėjimo grafikus.

„Tai tik dalis savanoriško atsiskleidimo galimybe pasinaudojusių mokesčių mokėtojų, nes, siekiant išlaikyti konfidencialumą ar nesusiduriant su apyvartinių lėšų trūkumu, mokesčių mokėtojai gali ir nesikreipti dėl mokėjimų grafiko sudarymo“, – aiškina, kodėl neturi tikslesnių duomenų, VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka

Kadangi deklaracijos tikslinamos ar teikiamos bendra tvarka, prie jų nereikia pridėti jokių papildomų prašymų ar pajamas pagrindžiančių dokumentų, VMI nenustato, kokie asmenys pasinaudoja galimybe atsiskleisti ir nemokėti delspinigių ir baudų. Pagal galiojančius reikalavimus, papildomai deklaruotus mokesčius reikia sumokėti per 20 dienų.

Į VMI galima kreiptis ir mokesčių skolas išdėlioti iki 2 metų termino be jokių palūkanų.

Nuo liepos 1 d.tikrins dvigubai daugiau – pasiruošė sąrašą

VMI patikina, kad nuo liepos 1 d. atnaujins kontrolės veiksmus ir jau išsirinko mokesčių mokėtojus, kuriems skirs didžiausią dėmesį.

Pirmiausia tai bus laiškus gavę mokesčių mokėtojai, kurie į juos nesureagavo – VMI apie užfiksuotą rizikingumą arba fiksuojamą PVM atotrūkį įspėjo atitinkamai 1,3 tūkstančio ir 4,2 tūkstančio mokesčių mokėtojų. Jie dar turi 11 dienų susimokėti patys.

Taip pat VMI dėmesio sulauks mokesčių mokėtojai, kurie nepašalino mokestinių tyrimų metu nustatytų prieštaravimų.

„Yra kontroliuojamų sektorių (mėsa, statyba, naudotų automobilių prekyba ir remontas, viešasis maitinimas) mokesčių mokėtojų ir jų veikloje nustatytos rizikos“, – dar vieną grupę mini R.Virvilienė.

VMI sutelks išteklius, kad antrąjį pusmetį padvigubintų griežtųjų kontrolės veiksmų skaičių.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaracijų diena VMI
Mato Miežonio / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaracijų diena VMI

„Nepasinaudojus vienintele galimybe atsiskleisti ir nustačius mokesčių įstatymų pažeidimų, VMI ne tik priskaičiuos delspinigius, bet ir skirs gerokai didesnes baudas“, – sako R.Virvilienė.

Ji primena, kad nesąžiningi mokesčių mokėtojai taip pat rizikuoja pakliūti į minimalių patikimo mokesčių mokėtojo kriterijų neatitinkančių sąrašą. Dėl to jie gali prarasti teisę dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, netekti paramos gavėjo statuso, pablogės jų skolinimosi iš finansų įstaigų galimybės, jie bus kontroliuojami ilgesnį nei įprastai laiką, nustatyti pažeidimai bus viešinami.

Savanoriškai pateikus ar patikslinus deklaracijas tikimybė po liepos 1 d. sulaukti VMI dėmesio mokesčių mokėtojams sumažės dėl akivaizdžios priežasties – jų veiklos ir mokestiniai rodikliai taps geresni, o mokestinė rizika žemesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius