-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baimės indeksas ir valstybės obligacijų pajamingumo augimas išgąsdino JAV akcijų rinkos investuotojus

JAV vyriausybės obligacijų pajamingumui laikantis aukščiausiame per trejus metus lygyje, pagrindiniai JAV akcijų indeksai antradienį traukia žemyn.
Volstrytas
Volstrytas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Indeksas „Dow Jones Industrial Average“ nuo sesijos pradžios smuko 279,89 punkto, arba 1,06 proc., iki 26159,59 punkto.

„Standard & Poor's 500“ sumenko 26,12 punkto, arba 0,92 proc., iki 2827,41 punkto, o „Nasdaq Composite“ – 72,50 punkto, arba 0,97 proc., iki 7394,01 punkto.

Vadinamasis Volstrito baimės indeksas – kintamumo indeksas VIX – pakilo 2,1 proc. ir pirmą kartą nuo rugpjūčio mėnesio perkopė 14 punktų kartelę. Dėl visame pasaulyje didėjančio vyriausybių obligacijų pajamingumo investuotojai nerimauja dėl galimo kreditavimo pabrangimo.

JAV dešimties metų trukmės vyriausybės obligacijų pajamingumas antradienį padidėjo 2 baziniais punktais iki 2,71 proc., o tokios pat trukmės Didžiosios Britanijos vyriausybės obligacijų pajamingumas – 1 baziniu punktu iki 1,46 procento.

Šią savaitę investuotojai daugiausia dėmesio skirs JAV prezidento Donaldo Trumpo metiniam pranešimui, Federalinio rezervo sistemos (FRS) posėdžio rezultatams ir JAV darbo rinkos mėnesio ataskaitai, kuri bus paskelbta penktadienį. Be to, ketvirtojo ketvirčio veiklos rezultatus paskelbs nemažai stambių įmonių.

Savo pirmąjį metinį pranešimą Kongrese D.Trumpas skaitys vėliau antradienį. Spėjama, kad jis, be kita ko, kalbės apie prekybą, įskaitant prekybą su Europos Sąjunga (ES). Analitikai neatmeta galimybės, kad JAV prezidentas taip pat kalbės apie ekonomines reformas ir investicijas į infrastruktūrą.

Pirmasis šiais metais FRS posėdis, kuris bus paskutinis per dabartinės JAV centrinio banko vadovės Janet Yellen kadenciją, įvyks sausio 30–31 dienomis. Tikimybė, kad šiame posėdyje bus padidinta bazinė palūkanų norma, rinkoje vertinama vos 2 proc., tačiau šansai, kad ji bus padidinta kitame posėdyje kovo mėnesį, vertinami net 95 procentais.

Ekspertų prognozėmis, darbo vietų skaičius JAV ūkyje sausį padidėjo 180 tūkst., o nedarbo lygis nepakito ir tebesudarė 4,1 procento.

„Amazon“, „Berkshire“ ir „JPMorgan“ paskelbus apie sprendimą įsteigti nepriklausomą technologijų įmonę, kuri teiks medicinines paslaugas jų darbuotojams Jungtinėse Valstijose ir jų šeimos nariams, ėmė pigti su sveikatos priežiūra susijusių JAV įmonių akcijos. Pavyzdžiui, „Express Scripts“ kapitalizacija sumažėjo 10 proc., o „United Health“ – 4,1 procento.

Tuo tarpu „Amazon“ akcijų kursas smuko 0,6 proc., „JPMorgan“ – 0,3 proc., o „Berkshire“ – beveik nepakito.

Farmacijos milžinės „Pfizer“ rinkos vertė sumažėjo 2,6 proc., nors įmonės grynasis pelnas ketvirtąjį ketvirtį dėl mokesčių reformos poveikio pašoko net 15 kartų. Metinių įplaukų ir pelno prognozės taip pat pranoko lūkesčius. Be to, „Pfizer“ paskelbė ketinanti per penkerius metus JAV investuoti 5 mlrd. JAV dolerių. Prieš ketvirčio veiklos rezultatų paskelbimą „Pfizer“ akcijų kursas buvo pakilęs į aukščiausią per 16 metų lygį.

„McDonald's“ akcijos nuo sesijos pradžios atpigo 1,2 procento. Didžiausio pasaulyje greitojo maitinimo restoranų tinklo pelnas ir įplaukos ketvirtąjį ketvirtį sumažėjo, bet viršijo rinkos prognozes.

„Apple“ akcijų kursas smuko 1,3 proc., nusileidęs į žemiausią nuo lapkričio pradžios lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius