Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusiai alternatyvių dujų kelių ieško Lietuvoje

Ginčai su Rusijos dujų tiekimo monopolininke „Gazprom“ verčia Baltarusiją ieškoti alternatyvių gamtinių dujų tiekimo maršrutų. Vienas galimų sprendimų – dujas gauti iš Lietuvoje planuojamo statyti suskystintųjų dujų terminalo.
„Gazprom“ kreipėsi į Stokholmo arbitražą.
Baltarusija net 95 proc. energijos gauna vartodama gamtines dujas, per metus jų suvartojama apie 21 mlrd. kubinių metrų. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai Baltarusijos energetikos ministras Aleksandras Ozerecas antradienį vykusiame susitikime pranešė Lietuvos energetikos ministrui Arvydui Sekmokui.

Kaip teigiama Energetikos ministerijos išplatintame pranešime, Baltarusija yra visiškai priklausoma nuo dujų tiekimo iš Rusijos. Baltarusija net 95 proc. energijos gauna vartodama gamtines dujas, per metus jų suvartojama apie 21 mlrd. kubinių metrų.

„Todėl mes, kaip ir jūs, norime diversifikuoti energijos šaltinius ir mažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų“, – sakė A.Ozerecas.

Baltarusija labai rimtai svarsto galimybes importuoti dujas iš būsimojo suskystintų dujų terminalo. A.Ozerecas teiravosi apie būsimojo terminalo pajėgumus, apie planus tiesti naujus magistralinius dujotiekius, ir neatmetė galimybės, kad Baltarusija dalyvautų vystant šiuos projektus.

Lietuvos energetikos ministras A.Sekmokas sakė, kad Baltarusijos iniciatyvos yra svarbios ir Lietuvai, todėl dvišalės konsultacijos bus tęsiamos. „Dar šiais metais bus pasiūlyta tiek terminalo vieta, tiek jo galingumas. Be jokios abejonės, mes pasirengę jums padėti ir, priimdami sprendimą dėl terminalo, stengsimės atsižvelgti į jūsų interesus“, – kalbėjo A.Sekmokas.

Energetikos ministras A.Sekmokas taip pat atkreipė dėmesį, kad Lietuvai kelia nerimą Baltarusijos pasirinkta vieta planuojamai atominei elektrinei statyti. Jis išreiškė viltį, kad Baltarusija suras abi šalis tenkinantį sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius