Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusiams nebeapsimoka važiuoti apsipirkti Lietuvoje ir Lenkijoje

Baltarusiai, itin mėgę apsipirkimus Lietuvoje ir Lenkijoje, tvirtina netrukus tokių kelionių visiškai atsisakysiantys. Esą jiems neapsimoka. Kaip rašo Lenkijos žiniasklaida, į jų šalį baltarusiai neretai atveždavo parduoti degalų ir cigarečių, o gautus pinigus keisdavo į dolerius arba pirkdavo maisto produktus, pramonines prekes, elektros prietaisus, kurie Baltarusijoje kainuoja daugiau. Tačiau nykstančios eilės pasienyje liudija – baltarusiai nebevažiuoja į Vakarus apsipirkti.
Baltarusija, Minskas
Baltarusija, Minskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos Pasienio kontrolės direkcijos puslapyje galima gyvai stebėti pasienio postuose susidarančias eiles. Ketvirtadienio vidurnaktį tik Medininkų pasienio kontrolės poste laukė du sunkiasvoriai automobiliai, visur kitur buvo tuščia.

Tokie duomenis patvirtina Lenkijos žiniasklaidos pranešimus, kad baltarusiai nusprendė gerokai apriboti savo keliones į Lietuvą ir Lenkiją. Nes panaši situacija ir pasienyje su Lenkija. O dar prieš kelias savaites prie abiejų ES šalių sienų stovėjo virtinės mašinų, laukti tekdavo valandų valandas.

Gardino gyventojai radijui „Svoboda“ aiškino, kad žmonėms nebeapsimoka važiuoti apsipirkti. „Nebėra jokių prekių atsivežti. Neapsimoka ir benzino pardavinėti, nes Lenkijoje jo litro kaina nukrito 40 grašių, o tai labai daug. Pabrango ir doleris – jis dabar kainuoja 3,7 zloto. Taip niekada nebuvo“, – radijui sakė vienas vyras, anksčiau nuolat keliavęs į kaimyninę šalį.

Baltarusiai neretai pardavinėjo Lietuvoje ir Lenkijoje benziną bei cigaretes, nes tai Baltarusijoje kainuoja pigiau. Tuomet apsipirkdavo įvairių prekių arba išsikeisdavo gautus pinigus į dolerius ir keliaudavo namo.

Turtingesni atvažiuodavo tiesiog apsipirkti. Tačiau ir jiems iškyla sunkumų, nes Baltarusijos valiutų keityklose trūksta grynųjų pinigų – neretai nusipirkti eurų ar dolerių galima tik tuo atveju, jeigu kažkas atneša jų parduoti. Tad susidarė eilės laukiančiųjų.

Be to, pastarosiomis savaitėmis stipriai smuktelėjo Baltarusijos rublio kursas, o atlyginimai neauga, rašo tvp.info. „Dauguma mano pažįstamų vyrų Gardine uždirba apie 4 mln. Baltarusijos rublių, moterų – apie 3,5 mln. Anksčiau už tiek galima buvo nusipirkti 300 dolerių, dabar – vos 200. Tai kaip jiems dabar važiuoti apsipirkti?“ – radijui „Svoboda“ sakė Gardino gyventoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius