-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija Lietuvą kaltina dirbtinai keliant įtampą dėl Astravo AE

Lietuvos Vyriausybei trečiadienį patvirtinus elektros iš Baltarusijos Astravo atominės elektrinės (AE) importo blokavimo planą, Minskas pareiškė, kad taip bandoma dirbtinai kurti įtampą.
Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“
Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“ / BelAEC paskyros feisbuke nuotr.

„Priimta direktyva (pagal kurią Lietuva blokuos elektros importą iš Astravo AE) yra dar vienas patvirtinimas, kad mūsų kaimynai pasirinko toli gražu ne kaimynišką praktiką dirbtinai kelti įtampą dėl atominės elektrinės projekto“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje pareiškė Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Dmitrijus Mirončikas, kurį cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

Jo teigimu, Lietuvos sprendimas patvirtinti planą rodo, kad šalis yra tikra, jog Baltarusija užbaigs AE projektą.

Vyriausybė trečiadienį pritarė planui, kaip blokuoti Astravo atominės elektrinės (AE) gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą. Tarp priemonių yra siūlymas iki kitų metų antrojo ketvirčio sutarti su Latvija ir Estija taikyti elektrai iš trečiųjų šalių elektros perdavimo mokesčius, jei tam pritars Europos Komisija.

Pagal planą, iki 2019 metų pirmojo ketvirčio tikimasi susitarti su aplinkinėmis valstybėmis riboti elektros importą iš Astravo AE. Šiuo metu tokio sutarimo nėra.

Ministerija teigia, kad dalis priemonių susijusios su Baltijos šalių ir Vakarų Europos elektros tinklų sinchronizavimu. Tarp tokių yra Ignalinos AE transformatorių pastotės rekonstrukcija, kai bus atjungta viena elektros linija su Baltarusija, naujos linijos tarp Lietuvos elektrinės Elektrėnuose ir Vilniaus statybos. Abiejų šių projektų rangovo konkursai šiuo metu vyksta.

Lietuvos Seimas birželį įstatymu įtvirtino, kad Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Šiuo teisės aktu siekiama pagrįsti elektros importo ribojimus. Įstatyme numatyta, kad Vyriausybė turi parengti planą, kaip bus apsisaugoma nuo Astravo AE.

Lietuva jos iniciatyvą neįsileisti Astravo AE gaminamos elektros ragina paremti kitas regiono šalis.

Astravo AE Rusijos korporacija „Rosatom“ stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuvos Vyriausybė nerimauja, kad jėgainė kyla nesilaikant saugumo standartų ir gali sukliudyti planams Baltijos šalių elektros sistemas sinchronizuoti su Vakarų Europa.

Baltarusija tikina, kad statydama jėgainę, laikosi visų saugumo reikalavimų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius