Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos prezidentas: perkelsime dalį krovinių į Rusijos uostus

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka tikina, kad labai rimtai svarstomas klausimas dėl baltarusiškų krovinių tranzito per Klaipėdos uostą sumažinimo ir laipsniško jo perkėlimo į Rusijos uostus.
Aleksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vilniaus diena“ rašo, kad antradienį A.Lukašenka, Minske bendraudamas su grupe žurnalistų, tarp kurių buvo ir žiniasklaidos atstovų iš Lietuvos, tvirtino, jog dabar ekspertai skaičiuoja, kiek ekonomiškai pagrįstas galėtų būti bent trečdalio tranzito, keliaujančio per Baltijos šalių uostus, perkėlimas į Rusiją.

„Baltarusija svarsto galimybę diversifikuoti savo krovinių tranzito maršrutus. Į Rusijos uostus gali būti perorientuota maždaug 20 mln. tonų per metus. Dabar kaip tik svarstom tokią galimybę su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Nustatomi tarifai, rengiami uostai. O tada bus galima perkelti, pradžioje – 20 mln. tonų“, – sakė A.Lukašenka.

Anot jo, Baltarusija per Baltijos šalių uostus tranzitu gabename apie 60 mln. tonų per metus.

„Gabenam, duodam Baltijos šalims uždirbti. O jos balsuoja už sankcijų įvedimą Baltarusijai. Apie trečdalį savo biudžetų Lietuva ir Latvija formuoja iš ekonominio bendradarbiavimo su Baltarusija. Tai kam tada su mumis kariaujama? Tačiau aš pabrėžčiau, kad krovinių perorientavimo klausimas tikrai nepolitinis, o tiesiog pragmatiškas, ekonominis. Tai grynai praktinė problema. Mes norėtume savo krovinių tranzitą diversifikuoti, turėti daug ir įvairių krovinių gabenimo maršrutų – ir per Lietuvą, ir per Latviją, ir per Rusiją, ir per Ukrainą“, – teigė Baltarusijos prezidentas.

Jo teigimu, dėl krovinių tariamasi su ekspertais.

„Priimant galutinį sprendimą bus svarstoma grynai iš ekonominių paskatų. Politika prasidėtų tuomet, kai nepaisytume ekonominių sąlygų, o veiktume netgi kenkdami savo ekonomikai. Politika šiuo klausimu viena: jūs mūsų nesmaukite, nes mūsų jums dar prireiks. Ir mažiau šokite pagal Briuselio dūdelę. Esate lygiateisiai ES nariai, todėl turite teisę reikalauti nepažeisti jūsų interesų“, – teigė A.Lukašenka. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius