Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltieji rūmai nori, kad FRS sumažintų palūkanas

Baltieji rūmai nori, kad Federalinio rezervo sistema (FRS) sumažintų palūkanų normas ir padėtų apginti JAV ekonomiką.
Baltieji Rūmai
Baltieji Rūmai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV prezidento ekonomikos patarėjas Larry Kudlow televizijos kanalui CNBC penktadienį pareiškė, jog sumažinti palūkanų normas yra būtina, nes tai padėtų apsaugoti ekonomiką. Kiek anksčiau jis pažymėjo, kad JAV centrinis bankas turėtų „nedelsdamas“ sumažinti bazinę palūkanų normą puse procentinio punkto.

„Tiesiog nenorime“ didesnių palūkanų „grėsmės“, pareiškė patarėjas ir pridūrė, jog tokios pat nuomonės laikosi ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

„Infliacija yra nedidelė, todėl manau, kad FRS greičiausiai persistengė“, – pareiškė L. Kudlow, turėdamas omenyje tai, kad JAV centrinis bankas per 2018 metus bazinę palūkanų normą padidino net keturis kartus.

FRS palūkanų normų politiką penktadienį sukritikavo ir D. Trumpas.

„Gal FRS palūkanų normas padidino per klaidą, nes infliacija yra labai nedidelė? Jeigu ne jų kiekybinis griežtinimas, kuriam jie pasirinko kvailą laiką, bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugis būtų siekęs 3 proc., akcijų indeksai būtų pakilę kur kas aukščiau, o padėtis pasaulio rinkose būtų kur kas geresnė!“ – parašė jis tviteryje.

Kalbėdamas apie pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimą, kuris gali sutrikdyti JAV ūkio plėtrą, L.Kudlow paminėjo „euro zoną, kurią jau beveik ištiko recesija“, sparčiai lėtėjantį augimą „Kinijoje, su kuria mes deramės dėl prekybos“, ir „sunkumus Lotynų Amerikoje“.

„Scanpix“ nuotr./Larry Kudlow
„Scanpix“ nuotr./Larry Kudlow

„Nenorime, kad kiltų kokių nors grėsmių šiam įspūdingam [JAV ekonomikos] atsigavimui“, – pareiškė jis.

Dauguma ekonomistų ir institucijų, išskyrus Baltuosius rūmus, prognozuoja, kad JAV ekonomikos augimas šiais ir kitais metais smarkiai sulėtės.

FRS neseniai pablogino JAV BVP augimo 2019 ir 2020 metais prognozes iki atitinkamai 2,1 ir 1,9 proc., tačiau D. Trumpo administracija vis tvirtina, kad ūkio prieaugis šiemet sudarys 3,2 procento.

FRS pinigų politikos komitetas praėjusią savaitę nepakeitė bazinės palūkanų normos ir atsisakė jos didinimo šiais metais planų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius